Ugrás a tartalomra

Premijera "Doktor Nušić" u Somboru

SOMBOR -Koprodukciona predstava "Doktor Nušić", po Nušićevoj komediji "Dr", u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića biće premijerno izvedena danas u Narodnom pozorištu u Somboru.

Obeležavajući jubilej rođenja Branislava Nušića, odlučili smo se za njegovu komediju koja je manje igrana, a kao i većina njegovih dela i danas je aktuelna. Da bi se što kvalitetnije i bolje uradila ovako značajna predstava, spojila su se dva značajna pozorišta, navodi se u najavi premijere.

Ono što je u vreme nastanka Nušićevog komada bilo tek naznaka društvene devijacije i beskrupulozni postupak novih bogataša, u međuvremenu je postalo manir našeg doba, a "Dr" komičkim zapletom i ubojitošću satiričke oštrice zaslužuje da progovori sa scene novim pozorišnim jezikom.

Uz autorske stihove Marka Šelića Marčela, koji je pisao songove, predstava će biti zanimljiv pozorišni događaj, ali i žestoki obračun sa devijacijama našeg vremena, ističe se u najavi.

"Dr" je komad o kupovini i rasprodaji znanja, o uništenom sistemu vrednosti u kojem novac primitivaca diktira društveni ukus i modu. Bolno prepoznatljivo zvuče reči jednog od glavnih likova, špekulanta Živote Cvijovića: "Danas ti je, brate, sve na prodaju. Sve se prodaje, poštenje, čast, savest, ljubav, prijateljstvo, ugled, poštovanje, sve, brate, sve!".

Inflacija znanja, kupovina diploma, inostrani mešetari i lažni humanitarni radnici, prepliću se u ovoj mreži polusveta čineći je aktuelnijom no ikada. Nušićev komad, nasuprot komičkom maniru epohe, gotovo da nema pozitivnog junaka. Vreme koje je veliki komediograf naslućivao, a u kojem mi živimo, upravo je takvo - vreme bez pozitivnog junaka.

U takvom vremenu pokušaćemo da, ne izneveravajući Nušićev humor, ni satirički potencijal komada, progovorimo o današnjoj Srbiji, zemlji koja je rasprodala sopstvenu pamet, navodi se u najavi.

U programu predstave sva lica prati mali opis. Života Cvijović, liferant sa ambicijama biće Saša Torlaković, Mara, njegova žena, pokondirena - Biljana Keskenović, Milorad, njihov sin, izgubljen u izobilju - Branislav Trifunović,

Slavka, njihova kći, pametna dok se ne dokaže da je to nevažno - Milica Janevski, Ujka Blagoje, brat Marin, mešetar - Bojan Veljović.

Gđa Spasojevićka, ogrezla u pravoslavlju je Slađana Nestorović Ristić, Gđa Protićka, pita se po ženskom pitanju, - Viktorija Arsić, Gđa Popovićka, velika rodilja - Jovana Đorić, a sve tri predstavljaju Savez humanitarnih organizacija Srbije.

Msje Dragi, provodažija, francuska mirođija u engleskoj čorbi je Nikola Rakić, Velimir Pavlović, uveren da je znanje novac - Marko Marković, Dr Rajser, prijatelj srpskoga naroda - Boba Stojimirović, Sojka, ujdurmašica - Marija Gašić Gajić, Sojkin muž, ujdurm - Nikola Pantović, Klara, od snajke do hajke - Biljana Nikolić, Nikolić, batler kod Cvijovića, profesor u livreji - Dragan Marinković, Marica, izbeglica iz horora - Jelena Tomić, Pepika - Teofil Stojković Beguš.

Szerző (Forrás)
Tanjug, RTV
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt