Ugrás a tartalomra

Predstoje razgovori o zamrzavanju plata i penzija

BEOGRAD - Predsednik Skupštine Srbije i potpredsednik Srpske napredne stranke (SNS) Nebojša Stefanović izjavio je danas da bi najpopularnije bilo reći da neće biti nikakvih zamrzavanja plata i penzija, ali da bi to bilo neodgovorno i da predstoje razgovori o merama koje bi mogle da poboljšaju stanje.

Stefanović je u Jutarnjem programu TV Pink naglasio da nijedan koalicioni stranački sporazum ne može da bude iznad interesa građana.

"Ako je u interesu građana da se pojača realni sektor, da privreda i industrija jačaju, a da se skraćuje i smanjuje administracija, onda mi to moramo da radimo, ali naravno, mi o tome nismo doneli odluku", istakao je Stefanović.

"O tome treba da sednemo da razgovaramo i sa našim partnerima, jer mislim da treba da razgovaramo i sa MMF-om", kazao je Stefanović.

Na pitanje da li može da dođe do nesuglasice i svađe među koalicionim partnerima i da li će biti zamrzavanja plata i penzija, Stefanović je odgovorio da će ekonomija biti na prvom mestu.

Stefanović je istakao da je cilj bolji život građana i rešavanje tih problema na srednje i na duge staze, počev od stabilnosti dinara, do smanjivanja i refinansiranja dugova i postepene konsolidacije i uvođenja fiskalne discipline.

"Važno je da pokažemo da budžetski deficit u narednih nekoliko godina može da se smanji do nivo od jedan odsto ili da bude čak i manji od toga", najavio je Stefanović i dodao da će se nastojati da se ukupni dug 2016, 2017. ili 2018. godine spusti ispod 50 odsto.

"Skoncentrisali smo se u ovih nekoliko meseci na rešavanje suštinskih problema za dobijanje datuma za početak pregovora sa EU. Smatramo da je to ekonomski veoma važno za našu zemlju, na rešavanje određenih problema iz sfere ekonomije, ali naravno, borbu protiv korupcije i kriminala", naglasio je Stefanović.

"Posvećeni smo 28. junu", rekao je Stefanović i dodao da je dobijanje datuma za početak pregovora o ulasku Srbije u EU važno za ekonomiju, jer je potrebno stvoriti atmosferu u zemlji za investicije.

"Nismo se bavili nikakvim pričama, ni o rekonstrukcijama, ni o smenama, ni o izborima", rekao je Stefanović i dodao da sada nije za to trenutak.

"Želimo da pokažemo da nas ne vodi samo stranački interes, već ono što je interes zemlje", rekao je Stefanović i dodao da iza svih odluka, koje donosi vlada, stoji SNS.

Stefanović je istakao da je smanjen državni dug, da se konsoliduju javne finansije, da bi se u roku od godinu ili dve dovelo do toga da kada Srbija uzima kredit, uzima za razvoj, a ne za vraćanje prethodnih dugova.

Szerző (Forrás)
RTV, Tanjug
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP