Ugrás a tartalomra

Povraćaj bebi PDV-a je ponovo aktuelan

Kao što sam o tome već pisala početkom leta, od 1. do 15. februara je drugi rok za podnošenje zahteva za refundaciju PDV-a na kupljenu hranu i opremu za bebe, za račune izdate od druge polovine prošle godine. Uredno čuvane račune roditelji će moći da dostave Poreskoj upravi. Država naplaćeni porez vraća za stvari kupljene za decu do dve godine starosti.

Pravo na povraćaj PDV-a na bebi hranu i opremu imaju roditelji i staratelji koji prošle godine nisu zaradili više od ukupno 960.000 dinara, što je 80.000 dinara mesečno. Drugi uslov je da nisu vlasnici nekretnine vrednije od 23,4 miliona dinara. Ograničen je i ukupan iznos PDV-a koji može biti vraćen.

Tokom prve godine života bebe roditeljima se može vratiti najviše 40.000 dinara, a tokom druge maksimalno 30.000 dinara. Porez se vraća na kupljeno mleko za odojčad, kašice, krevetac, kolica, stolicu za hranjenje, sedište za kola i pelene.

Zahteve treba podneti jedinici Poreske uprave na čijem području podnosilac zahteva ima prebivalište. Uz zahtev, odnosno obrazac, podnose se fiskalni isečci, njihove fotokopije i spisak brojeva tih fiskalnih isečaka, kao i izvod iz matične knjige rođenih deteta i lične karte roditelja.

Refundirani novac će se uplatiti na račun koji roditelji, odnosno staratelji navedu u zahtevu. Kada prime zahtev, poreznici će proveriti da li roditelji ili staratelji ispunjavaju neophodne uslove, a za to je rok 30 dana. Posle rešenja, u roku od 15 dana će se plaćeni PDV i refundirati. Novinu predstavlja što će se porez vratiti i na opremu kupljenu pre rođenja deteta.

I dalje tvrdim da je dobro što se ovo pitanje pomaklo sa mrtve tačke i što smo stigli čak do druge prilike za povraćaj tzv. „bebi PDV-a“. Problem je u tome što je i prvom prilikom svega svaki 9. roditelj u Srbiji iskoristio ovu mogućnost, pošto su dovoljne samo dve prosečne plate i roditelji već imaju mesečnih 80.000 dinara, koji predstavljaju prag za refundaciju. Možda bi vlast trebala da razmisli o ovome.

Szerző (Forrás)
Kovács Elvira
Többi hír
Műhelymunkát tartott a hétvégén a Nefelejcs kézimunkacsoport, amelyen mintegy kilencvenen vettek részt.
A topolyai Nefelejcs kézimunkacsoport tevékenységéről