Ugrás a tartalomra

Pokrajinska vlada bez stava prema protestu

Subotica - Pokrajinska vlada nema nikakav stav o protestu seljaka, niti je to bilo na dnevnom redu njene jučerašnje sednice, kaže za Danas Ištvan Pastor, potpredsednik Izvršnog veća Vojvodine i pokrajinski sekretar za privredu.

- Pretpostavljam da je to zbog toga što politička opcija koja čini većinu u vojvođanskoj vladi ne želi da ulazi u sukob sa svojim prijateljima i političkim saborcima u Beogradu... Mislim da je ova situacija poprilično problematična i sramna za vojvođanski agrar, i za sve nas. Jer, približavanje Evropi ne znači samo štikliranje da je neki pravni propis donet, nego i permanentno ponašanje u skladu sa određenim principima, u skladu sa onim što je obećano i sa onim što je utvrđeno kao standard. A obećano je da će podrška poljoprivrednicima biti na nivou prošle godine, i na toj osnovi je i usvajan agrarni budžet. Na osnovu toga su i poljoprivrednici ušli u ovogodišnju proizvodnju, da bi došli u situaciju da sada, kada je setva završena, ne znaju ni šta će se plaćati, ni kako, ni kad.

Pastor ocenjuje da se „ide i na podvajanje agrarnih proizvođača na velike i male“.

- Tu se sada cenjka oko veličine poseda kada se radi o davanju subvencija, mada nikako ne može biti prihvatljivo da se subvencija ograniči samo na posede do 30 hektara. To pogađa prevashodno poljoprivrednike u Vojvodini, koji proizvode uglavnom na posednima većim od 30 hektara. Na stranu to što je prethodnih godina podsticano ukrupnjavanje poseda, kao najrentabilnije. Uz to, poslednjih nedelja ništa drugo nismo slušali nego priču o šansi za srpski agrar, o izvozu poljoprivrednih proizvoda, stočarskoj proizvodnji, ruskom tržištu. Ovo što se sada događa nema s tim blage veze, kaže Pastor, napominjući da podsticajne mere države moraju da idu paralelno, da se s jedne strane daju subvencije na bazi veličine poseda, a s druge ne bazi organizovane proizvodnje, ali da one nikako ne mogu isključiti i mere kao što su povoljni krediti. „Subvencija na osnovu poseda ne može da se zameni nekim subvencijama na kamate na kredite. To su različite stvari“, navodi Pastior.

On povodom ocena nekih analitičara da ovaj protest seljaka ima i svojevrsnu političku pozadinu, kaže da lično ne vidi nikakvu političku pozadinu u tome.

- Vidim pozadinu u jednom političkom samoubistvu, ili političkom harakiriju. Ako vlada ne prepoznaje ko su partneri u podizanju ukupnih potencijala i kapaciteta ovog društva, onda je to ne mogu drugačije da shvatim nego kao političko samoubistvo, napominje Pastor.

Többi hír
Műhelymunkát tartott a hétvégén a Nefelejcs kézimunkacsoport, amelyen mintegy kilencvenen vettek részt.
A topolyai Nefelejcs kézimunkacsoport tevékenységéről