Ugrás a tartalomra

Pet prepreka na putu Srbije ka EU

Sve što su proteklih godina političari, čuvajući svoje privilegovane pozicije i izvore novca, izbegavali da urade doći će na naplatu tokom pregovora sa EU.

Eksperti za „Blic“ kažu da će najveće prepreke na putu ka članstvu u EU, pored Kosova, biti reforma sudstva, privrede, ukidanje monopola i preskupa zaštita životne sredine.

1. Kosovo

Najteže političko pitanje za Srbiju će biti formalno ili neformalno priznanje da Kosovo nije više deo njene suverene teritorije, na čemu insistiraju ne samo najmoćnije zemlje Unije koje su ga priznale već i Evropski savet. Od Beograda se u procesu integracija očekuje čak da pomogne da sve članice EU postignu jedinstven stav po tom pitanju, a ne da, kao do sada, ohrabruje pet evropskih zemalja da ističu činjenicu da ne priznaju Kosovo. Ovo je Beogradu jasno stavljeno do znanja u kontaktima s najvišim zvaničnicima.

2. Ekonomija

- Ogromna prepreka će biti podešavanje i primena zakona u poljoprivredi, industriji i trgovini. Monopolizacija u trgovini je bolno političko i ekonomsko pitanje, a najbolji način da se ono reši jeste da se ukine monopol trgovinskih lanaca, u stvari da se prizovu strani lanci da dođu u našu zemlju i uspostave konkurenciju.

Od toga će najveću korist imati potrošači. Takođe je veliki problem kontrola budžeta jer situacija u Srbiji podseća na Grčku, a iskustvo monetarne unije s tom zemljom, Portugalijom, Španijom, Italijom nalaže da se uvede rigorozna provera budućih članica. Time bi se izbegla situacija da Unija ponovo mora da spasava one koji ne umeju da pribavljaju, nego samo da troše - kaže za „Blic“ Mihajlo Crnobrnja, profesor ekonomije i direktor Centra za evropske integracije i javnu upravu na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju.

3. Zaštita životne sredine

Jedna od najvećih prepreka biće uvođenje evropskih standarda za zaštitu životne sredine. Proces je finansijski težak i meri se stotinama miliona evra jer su filteri za vodu i vazduh veoma skupi.
- Srbija bi kroz pregovore mogla da izdejstvuje odlaganje primene ovih propisa kao Poljska, koja je primljena 2004. godine, a ispregovarala je da evropske standarde u ovoj oblasti mora primeni do 2009. godine - kaže profesor Crnobrnja.

4. Pravosuđe i lažni azilanti

Laslo Varga, zamenik predsednika skupštinskog Odbora za evropske integracije, kaže za „Blic“ da će najveći izazovi biti sređivanje pravosuđa, u kojem je ogroman broj nerešenih predmeta, i čuvanje granica, odnosno pronalaženje efikasnog rešenja za emigrante, to jest lažne azilante.
- Najteže će biti popraviti ekonomsku situaciju u zemlji. Mi sa ovako nerazvijenom privredom ne možemo biti primljeni u EU - kaže Varga.

5. Korupcija i kriminal

Direktorka Centra za evroatlantske integracije Jelena Milić ističe da je najveći problem koji će kočiti Srbiju to što nema strategiju spoljne politike i što nacionalna strategija za bezbednost nije usklađena sa Lisabonskim sporazumom.

- EU ne posmatra sistem bezbednosti kao celinu i ne obrađuje ga u jednom poglavlju, ali nereformisan sistem bezbednosti najdirektnije utiče na glavne političke tokove u zemlji. Zapad je integrisan u borbi protiv zajedničkih izazova. Borba protiv korupcije i kriminala vodi se regionalno i to više niko ne radi sam - kaže Milićeva.

Szerző (Forrás)
Blic, Tamara Spaić
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm
Zentán elsőként adták át a Vajdasági Magyar Szövetség – Dr.
A VMSZ Zentán is átadta a listát