Ugrás a tartalomra

Pásztor: A VMSZ folyamatosságra törekszik

Folyamatosságra törekedett választási programja összeállításakor a Vajdasági Magyar Szövetség - jelentette ki Pásztor István pártelnök hétfőn a Pannon RTV Közügyek című hírháttérműsorában.

A legnagyobb vajdasági magyar párt vezetője elmondta, hogy ez a folyamatosság a kisebbségi autonómiatörekvések, a nemzeti tanácsok jogai, a stratégiák folytatása, az alkotmányosság és a Vajdaság státusa, a vagyon-visszaszármaztatás, a rehabilitáció és a közbiztonság kérdésében szembetűnő. Emellett a 2014-es programban megélhetési, szociális és egészségügyi kérdésekre koncentrálnak, a vajdasági magyarságot ugyanis most ezek a kérdések foglalkoztatják "húsba vágóan". A teljes programot a hét végén teszik közzé.

Pásztor István azt is hangsúlyozta, hogy "Szerbia ebben a pillanatban még nem olyan, amilyennek szeretnénk", de "bármilyen is volt az elmúlt 25 év, ha összefogunk, olyan történeteket tudunk teremteni, amelyek jobbá teszik ezt az országot".

Arra az újságírói kérdésre, hogy a párt választási szlogenjében - Bátran, de felelősséggel - mi a bátorság fokmérője, Pásztor azt válaszolta, hogy "reális mondatokat kell kimondani". Mint magyarázta, olyan kijelentéseket kell tenni, amelyek a vajdasági magyarság érdekeit képviselik, nem figyelve arra, hogy a parlamenti munkában erről a többség mit gondol. "Nem a nagyotmondás a lényeg" - fogalmazott. Hozzátette: "nem fogalmazunk meg olyan mondatokat, amik nem igazak, csak azért, hogy vaklármát szítsunk, a visszafogottság gyakran bátorságot feltételez".

Azt a korábbi kijelentését is kifejtette, miszerint a VMSZ a kormánykoalíció része szeretne lenni. Rámutatott arra, hogy ma már nincs olyan ellenszenv a legnagyobb szerb párt, a Szerb Haladó Párt iránt, mint a két évvel ezelőtti választásokon volt. Megváltozott a magyar lakosság véleménye is - mondta Pásztor István. Emlékeztetett arra, hogy 2012-ben a konstruktív ellenzék pozíciójában látták a legjobb érdekképviseletet, most viszont - főleg Szerbia európai uniós csatlakozásának megkezdése, valamint a nemzeti tanácsokról szóló negatív hatású alkotmánybírósági döntés miatt - úgy vélik, hogy a kormánykoalíció részeként lehet hatékonyabb az érdekérvényesítés. Kijelentette, hogy nem minden áron ragaszkodnak ehhez, csak abban az esetben, ha a vezető pártok is felvállalják a VMSZ elképzeléseit.

Megismételte azt a korábbi kijelentését is, hogy a március 16-ai előre hozott parlamenti választásokon pártja öt képviselői helyet szeretne megszerezni, annyit, amennyi képviselőjük eddig is volt a parlamentben, mert - mint fogalmazott - "az ember soha nem azt tervezi, hogy visszalépjen".

Szerző (Forrás)
MTI, Vajdaság Ma
Többi hír
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP