Ugrás a tartalomra

Pásztor Istvánnal tárgyalt Szabadkán az LMP elnöke

Szabadkára látogatott a magyarországi Lehet Más a Politika elnöke, Schiffer András és küldöttsége. Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével találkoztak. A látogatás apropói a közelgő szerbiai köztársasági parlamenti választások, valamint a magyarországi országgyűlési választások voltak.

A Vajdasági Magyar Szövetség korrekt, kiszámítható és mérsékelt politikát folytat – mondta el Schiffer András, az LMP elnöke, értékelve a VMSZ-szel folytatott eddigi együttműködést. A közelgő magyarországi országgyűlési választásokra való felkészülés egyik sarkalatos pontja, hogy a külhoni magyar állampolgárok tisztában legyenek a számukra felkínált lehetőségekkel: regisztráljanak, valamint voksoljanak – fogalmazott Schiffer András, a párt elnöke. „Közösen tájékoztattuk egymást a várható választási kampányokról, az LMP nem kívánja, hogy a magyarországi kampány elárassza a Vajdaságot, a külhoni magyarlakta területeket, ugyanakkor a dolgunk az, hogy a választójogukkal élni kívánó magyar állampolgárokat tájékoztassuk arról, hogy milyen választási lehetőségük van.”

Az LMP álláspontja szerint Szerbia feladata, hogy megvédje a vajdasági termőföldeket, és egyenlő esélyeket biztosítson a szerbiai gazdáknak a külföldi befektetőkkel szemben. Környezetvédelmi kérdésekről is tárgyaltak.

Pásztor István, a VMSZ elnöke kiemelte: „A génmódosított termékekről, a Tiszáról, valamint a környezetvédelmi kérdésekről beszéltünk. Azt gondolom, hogy ezekben a témákban nemcsak együttműködni tudunk, hanem számunkra nagyon előnyös tud lenni, hogy olyan tagokat tud delegálni ebbe az együttműködésbe az LMP, akik tapasztalat szempontjából előttünk vannak.”

Szerbia uniós csatlakozási folyamatáról, illetve az országra váró kihívásokról is tanácskoztak. Az LMP elnöke továbbá elmondta, dicséretes, hogy Szerbia és Magyarország államfőinek tavalyi közös csúrogi főhajtásával a két nemzet közösen volt képes szembenézni a múlttal.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A következő éveket is a Szerbia és Magyarország közötti kiváló kapcsolatok továbbfejlesztése, fontos projektumok megv
Noha a megalakult szerbiai kormány előtt számos kihívás van, a VMSZ új elképzelések kivitelezésére számít
A minap megalakult Szerbia új kormánya, ennek kapcsán Vicsek Annamáriával beszélgettünk, aki az elmúlt 8 évben az Okt
Annamária nyolc évig töltötte be az Oktatási Minisztérium államtitkári posztját