Ugrás a tartalomra

Pásztor István szerint már októberben megvalósulhat Mrkić ígérete

Halottak napja előtt megszülethet az a szerbiai kormányrendelet, amely megszünteti a csúrogi, mozsori és zsablyai magyarok kollektív bűnösségét. Ezt Pásztor István, a VMSZ és a vajdasági parlament elnöke nyilatkozta Budapesten.

A szerb-magyar történelmi megbékélés részeként a szerb képviselőház június második felében fogadta el azt a deklarációt, amely elítéli a vajdasági magyarok ellen 1944-45-ben elkövetett atrocitásokat.

Ezt követően jelentős térségpolitikai eseményként a szerb és a magyar államfő közösen hajtott főt Csúrogon, az 1942-es magyar razzia szerb, és a titói partizánmegtorlások magyar áldozatainak emléke előtt.

A szerb kormányrendelet viszont azóta várat magára. Mivel a katonai közigazgatás hozta meg a három falu magyarságának kollektív bűnösségét kimondó határozatot, a szerb kormányrendelet helyezheti azt hatályon kívül.

Ivan Mrkić szerb külügyminiszter budapesti tartózkodása alatt találkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel is. Tárgyalásai baráti hangvételűek voltak, ahogyan annak lennie is kell két olyan szomszédos ország között, amelyek egyre közelebb kerülnek egymáshoz az értékrendjüket illetően – közölte.

Mrkić kiemelte: a nemzeti kisebbségek erősíthetik a két ország barátságát, ezért is döntött úgy a szerb kormány, hogy visszavonja „az elfogadhatatlan határozatokat”, a három dél-bácskai magyar falu, Csúrog, Mozsor és Zsablya lakóinak kollektív bűnösségét kimondó határozatokat.

Az Országházban tartott tárgyaláson a felek üdvözölték, hogy nagyszabású határátkelő-fejlesztési program zajlik; egyet májusban átadtak, két további átkelő építése pedig már elkezdődött. A magyar kormányfő és a szerb külügyminiszter a két ország közös érdekének nevezte a Budapest–Belgrád vasútvonal fejlesztését, amelyen már dolgozik a két vasúttársaság. Abban is megállapodtak a találkozón, hogy hamarosan magyar–szerb ösztöndíjprogram indul.

Szerb kollégáját fogadta a magyar külügyminiszter

A szerb kormány nem szándékosan halogatja annak a rendeletnek a meghozatalát, amely eltörölné a csúrogi, mozsori és zsablyai magyarok kollektív bűnösségét – ezt Ivan Mrkić külügyminiszter mondta Budapesten. A magyar fővárosban Martonyi János magyar külügyminiszterrel tárgyalt zárt ajtók mögött. A közös sajtótájékoztatón mindketten elégedetten nyilatkoztak.

Az alig egy hónapja hivatalába lépett, de diplomáciai múlttal rendelkező szerb külügyminiszternek még bele kell jönnie a külföldi látogatások egy-két technikai részletébe. A tolmácsgép kezelése okozott némi fejtörést Ivan Mrkićnek Budapesten.

A zárt ajtók mögött folyó politikusi és diplomáciai tárgyalásokat követő sajtótájékoztatók protokollszövege viszont már gördülékenyen ment. „Nagy elégedettséggel tölt el, hogy ma Budapesten vendégeskedem, ebben a csodálatos városban” – nyilatkozta Ivan Mrkić szerb külügyminiszter.

A magyar külügyminiszter szerint a magyar–szerb kapcsolatok az elmúlt időszakban kedvezően alakultak. „Minden reményünk meg van arra, hogy ez a kedvező folyamat a jövőben is folytatódik” – mondta Martonyi János magyar külügyminiszter.

Mindkét külügyminiszter azt hangoztatta, hogy az államfők nyár eleji csúrogi főhajtása az 1942-es és az 1944–45-ös ártatlan áldozatok emléke előtt pozitívan befolyásolta Szerbia és Magyarország egyébként is jó kétoldalú kapcsolatainak alakulását.

A sajtótájékoztatón elhangzott: hamarosan megszületik az a szerb kormányrendelet, amely megszünteti a csúrogi, mozsori és zsablyai magyarok kollektív bűnösségét. Konkrét határidő azonban nem hangzott el. A Pannon RTV kérdésére adott válaszban sem.

„Nem tudok pontos dátumot mondani, mikor kerül sor ennek a rendeletnek a meghozatalára, de arra fogunk törekedni, hogy ez minél előbb megtörténjen. Beszéltem a munkatársaimmal, akiknek feladatuk az előkészítése, viszont egészen más dolgokkal vannak leterhelve, de megígérték, hogy a lehető leggyorsabban el kezdenek ezen dolgozni” – hangsúlyozta Ivan Mrkić.

A magyar fél elismerően nyilatkozott a nemzeti tanácsi törvény négy évvel ezelőtti meghozataláról, a szerb diplomata pedig ismét megköszönte, hogy Magyarország támogatja Szerbia uniós közeledését. Martonyi János elmondta: Budapest nem nyit új témákat az integráció folyamatában. Két területre viszont kiemelten figyelnek.

„Az egyik az a nemzeti kisebbségekkel kapcsolatos mindenkori szabályozás és tényleges helyzet a koppenhágai kritériumoknak megfelelően, a másik szintén nagyon fontos kérdés, ez pedig a menekültek problémája, a migráció kérdésköre.”

Ivan Mrkić és Martonyi János egyetértett abban, hogy a két ország gazdasági együttműködését folytatni kell, és tovább kell növelni a magyar befektetők számát Szerbiában.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP