Ugrás a tartalomra

Pásztor István: Fontos döntés, de hamarabb is jöhetett volna

A EU-miniszterek ajánlása abba az irányba mutat, hogy nagy valószínűséggel föltételezhető, hogy az Európai Tanács pozitív döntést fog hozni Szerbia tagjelöltségi státusával kapcsolatban, jelentette ki Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Vajdaság Ma internetes portálnak annak kapcsán, hogy az EU-miniszterek Brüsszelben javasolták Szerbia számára a tagjelölti státust, de a kisebbségi jogvédelemmel kapcsolatos fontos román fenntartások miatt az állam- és kormányfők csütörtöki ülésére hagyták a végleges döntést.

Sokunknak nagy kő fog leesni a szívéről, habár azt kell mondanom, sokan már belefásultunk ebbe a nagy várakozásba, ezekbe a nagy csalódásokba és érzelmi hullámzásokba, mondta a VMSZ elnöke. Talán már nem is tudunk annyira örülni ennek a döntésnek, mint amennyire az fontos, és mint amennyire örültünk volna neki, ha hónapokkal, évekkel ezelőtt következett volna be. Az igazi kérdés az, hogy ez a tagjelölti státus mint fog jelenteni. Én ezt kétféleképpen tudnám megfogalmazni: ha nem kaptuk volna meg, akkor az sokat jelentett volna negatív szempontból. Az, hogy meglesz – reményeink szerint – az ebben a pillanatban, máról holnapra nem fog olyan nagy, látható eredményeket hozni. Pozitívabb lesz az országnak a megítélése, és ami nagyon fontos, hogy egy lépéssel közelebb kerültünk a tárgyalások megkezdéséhez, az előcsatlakozási alapokhoz, vélekedett a politikus.

Ez azért fontos, mert most van folyamatban a 2014-től 2020-ig tartó költségvetési idő tervezése. Ha ebben az időszakban mirólunk úgy vezetnek számot, mint tagjelölt országról, egy olyan országról, amellyel hamarosan megkezdődnek a tárgyalások, akkor ez minket kedvező helyzetbe fog hozni mind a tervezés szempontjából, mind pedig a belátható időn belül következő előcsatlakozási alapokhoz való hozzáférés tekintetében. Mindenféleképpen azt gondolom, hogy ez egy pozitív döntés. Nagyon kár, hogy ennyi időt kellett rá várni, nyilatkozta portálunknak a pártvezető.

Vajdaság Ma

Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks