Ugrás a tartalomra

Pastor: Uzeti u obzir realnost na Kosovu

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) obeležiće iduće godine u februaru 90. godišnjicu osnivanja prve političke organizacije Mađara u Vojvodini, Mađarske partije, koja je osnovana dve godine nakon Trianonskog ugovora, događaja kada su Mađari na ovim područjima postali nacionalna manjina – najavio je predsednik SVM Ištvan Pastor prilikom sinoćnog susreta sa građanima u Temerinu. Povodom ugovora u Trianonu, Pastor je naglasio da su Mađari već tada osetili ono što Srbi osećaju sada zbog gubitka Kosova, upozorivši da bi Srbija trebala da uzme u obzir realnost, jer „sa maglovitom slikom o Kosovu” ne može da postane član Evropske unije, imajući u vidu da su 22 zemlje unije priznale nezavisnost Kosova.

Na forumu građana u Temerinu Pastor je izneo detalje i u vezi sa usvajanjem Zakona o rehabilitaciji, čija rešenja mogu da premoste probleme, nastale zbog Zakona o vraćanju imovine i obeštećenju i na osnovu čega je Mađarska odustala od ulaganja veta prilikom odlučivanja o davanju statusa kandidata Srbiji. U Briselu se baš Mađarska potrudila da Srbija ne bude sasvim odbijena: „Premijer Mađarske Viktor Orban borio se kao lav da Srbija dobije dobru ocenu u Briselu. To znaju i Srbi” – istakao je Pastor, podsećajući da je predsednik Srbije Boris Tadić na sednici Predsedništva DS ovog vikenda izjavio da se pre svega Viktoru Orbanu može zahvaliti da će pitanje dodele statusa kandidata Srbiji tako brzo doći ponovo na dnevni red u Evropskoj uniji.

Govoreći o aktuelnim parlamentarnim izborima u Srbiji, Pastor je nagovestio da je njegova stranka otvorena za saradnju sa ostalim mađarskim partijama u Vojvodini, ali je dodao da pre toga treba razrešiti dosadašnje sukobe.

Vajdaság Ma

Többi hír