Ugrás a tartalomra

Pastor otvorio kancelariju SVM u Beogradu

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor otvorio je danas kancelariju beogradskog Mesnog odbora te stranke i poručio da je to veliki događaj za SVM, jer se njime dodatno razgrađuju zidovi koji postoje u političkom životu i prostoru.

"Ti zidovi su vezani za predrasude da se mađarske i manjinske stranke bave samo manjinskim pitanjima i da je to jedan omeđeni i da ne kažem žicom zaokruženi prostor. Neki to nazivaju geto", rekao je Pastor prilikom otvaranja kancelarije u Mileševskoj ulici na Vračaru.

SVM, rekao je Pastor, ima dugoročnu ambiciju da bude stranka koja je prisutna u Beogradu i to ne samo u parlamentu, nego i u javnom životu u glavnom gradu i da je sa tog aspekta danas otvoreni prostor veoma značajan.

Otvaranje kancelarije, kao i prethodnih godinu i po dana, kada je osnovan beogradski mesni odbor SVM, rekao je Pastor, pokazuju da jedna mala manjinska stranka ima rečenice, refleksiju, pitanja i odgovore koji mogu da budu interesantni ne samo nacionalnim zajednicama u Srbiji, već i u mnogo širim okvirima.

Pastor je rekao i da izgradnja stranke nije samo broj njenih članova, već istovremeno i izgradnja infrastrukture - "prostora od posebnog značaja u kome se rečenica može izgovoriti, problem izložiti, a odgovor na problem dobiti".

"Mislim da je ovo posebno i izuzetno značajno, jer smo u proteklih godinu i po dana otkad postoji ideja stvaranja naše organizacije u Beogradu bili očevici raznih komentara i rečenica koji nisu uvek bili dobronamerni, čak i iz mađarskih krugova", naveo je Pastor.

Pastor je rekao i da će otvaranje beogradskih prostorija stranci dugoročno puno značiti jer želi da bude aktivan igrač na političkoj sceni.

"Zastupaćemo određeni sistem vrednosti koji doživljavamo kao naš, ali ne naš samo u nacionalnom smislu, nego u vrednosnom i ljudskom smislu", zaključio je lider SVM.

Predsednik beogradskog Mesnog odbora SVM Nebojša Marjanović podsetio je da je taj odbor formiran 30. novembra 2011. godine, kao prvi van teritorije Vojvodine, ali i da većina članova nije mađarske nacionalnosti.

Odbor je, kako je dodao, u prethodnih godinu i po dana bio veoma aktivan, održao je oko 15 tribina i radio na snažnom jačanju srpsko-mađarskog prijateljstva.

Otvaranju kancelarije prisustvovao je i ambasador Mađarske u Srbiji Oskar Nicović, kao i poslanici i funkcioneri SVM.

 

Szerző (Forrás)
Tanjug, RTV
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt