Ugrás a tartalomra

Pastor kod Orbana

Premijer Mađarske Viktor Orban primio je u petak u Budimpešti predsednika Saveza vojvođanskih Mađara(SVM) Ištvana Pastora – obavestio je rukovodilac premijerove službe za medije Bertalan Havaši mađarsku agenciju MTI.

Bila je to nova stanica u odnosima premijera i lidera legitimnog predstavnika vojvođanskih Mađara, SVM-a, koji kontinuirano vodi usaglašavanja povodom aktuelnih pitanja vojvođanskih Mađara. Ovom prilikom Ištvan Pastor je informisao Viktora Orbana o izazovima ostvarivanja kolektivnih interesa, istakao je Bertalan Havaši naglasavajući da je tokom razgovora detaljno bilo reči o programina Nacionalnog saveta Mađara na osnovu usvojenih strategija, u čijim ostvarivanjima Vlada Mađarske zauzima značajno mesto. Viktor Orban je potvrdio da nakon isteka četvorogodišnjeg mandata Nacionalnog saveta mađarske manjine u Srbiji, Vlada Mađarske će i dalje obezbeđivati materijalne uslove za ostvarivanje usvojenih strateških programa. Ištvan Pastor istovremeno je istakao da će na jesen biti otvoren Kolegijum Evrope, studentski dom u Novom Sadu, čime će biti obogaćen program stipendiranja studenata koji u potpunosti finansira Vlada Mađarske.

Tokom razgovora je bilo reči o značaju visokoškolskog obrazovanja u razvoju mađarske zajednice, istakavši da u okviru tog obrazovanja jedino može biti prihvaćeno visokoškolsko obrazovanje na državnim univerzitetima, imajući u vidu kvalitet nastave u državnim institucijama Srbije.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma
Többi hír
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP
A Vajdasági Magyar Szövetség Ada községi szervezete hétfő este adta át a községi választási bizottságnak a valamivel
A VMSZ teljes, 29 fős listával indul a választáson Adán