Ugrás a tartalomra

Pastor i Egereši sa delegacijom Odbora za nacionalno jedinstvo Parlamenta Mađarske

Novi Sad, 26. septembar – Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor i predsednik Saveta nacionalnih zajednica Skupštine APV Šandor Egereši razgovarali su danas sa članovima Odbora za nacionalno jedinstvo Parlamenta Mađarske, koje je predvodio predsednik ovog radnog tela Arpad Janoš Potapi.

 Govoreći o položaju, ostvarivanju i unapređenju prava nacionalnih zajednica u Vojvodini, predsednik Skupštine APV Ištvan Pastor istakao je poseban značaj Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, kao i samog rada i funkcionisanje ovih saveta.

 „Kroz rad nacionalnih saveta nacionalne zajednice u Vojvodini dobile su priliku da sami odlučuju o pitanjima koja su za njih od posebne važnosti. Mađarska nacionalna zajednica je svoje ambicije pretočila u strategije Nacionalnog saveta, koje se odnose na najvažnija pitanja poput obrazovanja, upotrebe jezika i pisma, informisanja i kulture“, rekao je Pastor i istakao da rešenja iz Zakona o nacionalnim savetima predstavljaju značajan iskorak i mogu da služe kao primer i drugim zemljama u regionu. 

 

Pastor i Egereši su sa mađaraskim parlamentarcima razgovarali i o istorijskom značaju nedavnog otkrivanja spomenika nevino stradalim žrtvama u Čurugu, kada su predsednici Srbije i Mađarske zajednički odali počast žrtvama srpske i mađarske nacionalnosti, stradalim u Drugom svetskom ratu. 

 Ocenjeno je da je ovaj događaj poslano snažnu poruku o prihvatanju zajedničke prošlosti i želji za stvaranjem prosperitetne i prijateljske zajedničke budućnosti. Istaknuta je i potreba da, kao što je to bilo najavljeno, Vlada Republike Srbije uskoro usvoji i zaključak ili uredbu kojim će se staviti van pravne snage dve odluke iz 1945. godine, kojima su kolektivno ljudi proglašavani ratnim zločincima samo zbog nacionalne pripadnosti.

 Predsednik Pastor je istakao i da u poslednje vreme u Vojvodini nije dolazilo do incidenata koji bi u sebi nosili dozu nacionalne netrpeljivosti, kao i da je tome sigurno doprinela dobra saradnja sa Ministarstvom unutrašnjih poslova.  

 Na sastanku je razgovarano i o procesu dobijanja dvojnog državljanstva za vojvođanske Mađare, kao i o značaju učestvovanja onih koji su ostvarili izborno pravo na izborima u Mađarskoj 2014. godine. 

 Mađarski parlamentarci, koji borave u dvodnevnoj poseti našoj zemlji, sutra će posetiti i Narodnu skupštinu Republike Srbije i razgovarati sa članovima Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova. 

 

Szerző (Forrás)
skupstinavojvodine.gov.rs
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt