Ugrás a tartalomra

Parlament o povećanju plata i penzija do 2016.

BEOGRAD -Poslanici opozicije danas su kritikovali što se izmenama Zakona o budžetskom sistemu linearno svima smanjuje procenat uvećanja plata i penzija u naredne tri godine, dok je ministar finansija Lazar Krstić rekao da sada ne postoji mehanizam da se to drugačije uradi i da će tome prethoditi ozbiljne analize.

Poslanici opozicije danas su kritikovali što se izmenama Zakona o budžetskom sistemu linearno svima smanjuje procenat uvećanja plata i penzija u naredne tri godine, dok je ministar finansija Lazar Krstić rekao da sada ne postoji mehanizam da se to drugačije uradi i da će tome prethoditi ozbiljne analize.

Izmenama Zakona o budžetskom sistemu predviđeno je da se u 2015. i 2016. godini plate i penzije povećavaju za po 0,5 odsto u aprilu i oktobru, a u slučaju da se do 1. jula 2014. ne donese propis kojim će se urediti ujednačenje nivoa zarada zaposlenih u javnom sektoru, u oktobru 2014. neće se vršiti usklađivanje plata i penzija.

Tokom rasprave o amandmanima na set finansijskih zakona u Skupštini Srbije, poslanik DSS Nenad Popović istakao je da ta stranka smatra da je neprihvatljivo da se u pitanje dovodi čak i minimalni rast plata i penzija u 2014, kao i tako mali rast u 2015. i 2016.

Đelić i Samardžić o potpisivanju SSP

Poslanik DS i nekadašnji potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je danas da u ličnoj arhivi čuva ovlašćenje kojim ga je tadašnji premijer Vojislav Koštunica ovlastio da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (S SP), što je demantovao šef poslaničke grupe  DSS Slobodan Samardžić.

Tokom rasprave o amandmanima na set finansijskih zakona u Skupštini Srbije, Samardžić je naveo da je Đelić "pobrkao neke stvari rekavši da ima dokument kojim ga je Koštunica ovlastio" jer je imao samo ovlašćenje da parafira sporazum u novembru 2007. godine, što je samo potvrda da su pregovori gotovi.

Napominjući da je sporazum potpisan u aprilu 2008. godine, Samardžić je naveo da za to nije postojalo ovlašćenje vlade, pa samim tim ni Koštunice, da tom prilikom nije ispoštovana procedura, kada je "ekipa otišla u Luksemburg na čelu sa (tadašnjim predsednikom Borisom) Tadićem".

Đelić je naveo da je imao ovlašćenje da parafira, a zatim i da potpiše sporazum navodeći da "niko ne gaji iluzije da je EU med i mleko ", ali da je taj put je dobar za građane uz sve poteškoće i mane, na šta je Samardžizh replicirao da Đelić "ubacuje kvaziargumente".

Prema njegovim rečima, sledeće godine prosečna plata porašće 707 dinara, a prosečna penzija 380 dinara, a izdaci za potrošačku korpu za 2.000 dinara, što znači da će inflacija višestruko pojesti povećanja plata i penzija i pogoršati standard građana.

Šef poslaničke grupe URS-a Mlađan Dinkić rekao je da razume šta se htelo planiranim usklađivanjem plata i penzija, ali da je problem ako istovremeno ne postoje izvori privrednog rasta, odnosno ako se ne ulaže u izvozno orijentisanu privredu i poljoprivredu.

"Odakle će da se poboljša život ljudi ako nema privrednog rasta. To je pitanje svih pitanja... ako ne bude privrednog rasta, džaba što ljudima smanjujete plate u javnom sektoru i penzionerima, kako oni mogu živeti bolje ako ne raste proizvodnja", istakao je Dinkić.

Kako je naveo, bez upumpavanja novca u privredu i investiranja u poljoprivredu nema privrednog rasta i ako se gleda samo fiskalna strana ekonomske politike bez veze sa industrijskom politikom, zemlja nema šanse.

Dinkić je kritikovao i što u Ministarstvu privrede, prema njegovim rečima, niko neće da priča sa investitorima u pojedine fabrike, kao što je kraljevački Magnohrom.

Poslanik LDP-a Bojan Đurić naglasio je, takođe, da mu smeta opšti linearni pristup uklsađivanju plata i penzija i postavio pitanje šta se dešava sa reformom PIO fonda, koliko objekata ima taj fond u Srbiji, kako se vode ti objekti, da li se daju u zakup, ko ih koristi.

Vrlo je bitno pitanje imovine PIO fonda, jer bi iz toga mogla da dođu značajna sredstva, nefer je da kažete svi ćete platiti cenu tako što će vaše penzije rasti samo 0,5 odsto, rekao je Đurić.

Ministar Krstić istakao je da će se takva pitanja postaviti ne samo oko imovine PIO fonda već o državnoj imovini na različitim nivoima i institucijama, šta je od toga potrebno i kako se koristi, kao i da li je država najbolji vlasnik.

Poslanik DS Božidar Đelić ocenio je da je sadašnja vlada apsolutni rekorder u povećanju zaduženosti, jer, prema njegovim rečima, svake sekunde dug raste 97 evra, što je "60 puta brže od Beograda, a Beograd ima šta da pokaže, dok u ovom budžetu nema nijedne kapitalne investicije".

On je istakao i da, imajući u vidu budžet i najavljene mere, nije tačno da će se bolje živeti ni 2014. ni 2015. godine, kako najavljuju predstavnici vlade, već će se živeti sve lošije.

"Ako pogledate sve pokazatelje, koliko će rasti plate i penzije, svake godine će biti sve lošije, to je gubitnička strategija. Mi vas molimo da povučete ove zakone da sednemo svi i napravimo jednu mnogo ofanzivniju strategiju", rekao je Đelić.

Počast Mandeli

Poslanici Skupštine Srbije odali su danas minutom ćutanja počast ikoni borbe protiv aparthejda Nelsonu Mandeli, koji je preminuo juče.

Bivši predsednik Južnoafričke Republike preminuo je juče u 96. godini.

Szerző (Forrás)
Tanjug, RTV
Többi hír