Ugrás a tartalomra

Pál Károly: Magyarcsernyén és Palánkán csatlakozik a VMSZ az SNS-vezette hatalomhoz

Magyarcsernye és Palánka önkormányzataiban a Vajdasági Magyar Szövetség csatlakozik a Szerb Haladó Párt (SNS) által vezetett hatalomhoz. Pál Károly, a VMSZ ügyvezető alelnöke a Pannon RTV-nek elmondta: minden olyan esetben megteszik ezt a lépést, ahol a már létező koalícióhoz csatlakozva jobban érvényesíthetik a magyar közösségek érdekeit.
A közösségi érdekek érvényesítése elsődleges szempont, hangoztatta a politikus. Ezért akár felülírhatók egyes természetes politikai partnerségek. Erről döntött a VMSZ szeptember végi magyarkanizsai tanácskozásán, a civil szférával és az értelmiséggel konzultálva. Akkor az volt a fő kérdés, hogy lehet-e együttműködni a Szerb Haladó Párttal, ha a helyzet úgy kívánja. Ez alatt nem a meglévő koalíciók és együttműködések felrúgását értették, hanem azt, hogy a VMSZ alkalmazkodik egy mások által átrendezett hatalmi közeghez.
Két hónap telt el azóta, most a VMSZ palánkai és magyarcsernyei képviselői úgy döntöttek, csatlakoznak a haladó párti hatalomhoz. Nem maradnak ellenzéki szerepben.
Pál Károly, a VMSZ ügyvezető alelnöke: „Mindazon községekben, amelyekben érdekeltek vagyunk, mivel ott képviselőink vannak, ott, amennyiben létrejön egy olyan többség, amiben mi nem vagyunk benne, akkor a VMSZ tárgyalásokat kezd az adott többség képviselőivel a magyarságot érintő kérdések megvalósulásáról, és annak függvényében csatlakozik vagy pedig nem, az átkomponált hatalomhoz.”
A politikus továbbá arról is beszámolt, hogy Nagybecskereken és Kúlán is intenzív tárgyalások folynak a csatlakozás lehetőségéről. Egyes helyeken állítólag még a nagykoalíció is lehetséges a Demokrata Párt részvételével, hangzott el a Pannon RTV-ben.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma
Többi hír