Ugrás a tartalomra

Összefogás és képzés a szülőföldön maradásért

Fiatal, képzett vajdasági magyar szakemberek és az összefogás fontossága a szórványban. Így maradhat meg szülőföldjén a közösség. A fiataloknak ösztöndíjak kellenek a továbbtanuláshoz a cél elérése érdekében – mondja Bálint Novák Mirella szabadkai közgazdász.

“Versenyképesebbé tudnánk tenni a fiataljainkat” – véli a szakember. A szabadkai közgazdász kiemeli: támogatni kell az olyan szakmák elsajátítását, amelyekből hiány van Vajdaságban. A fiatalok szerbiai vagy külföldi tanulmányait ösztöndíjakkal kellene segíteni. Ezen is dolgozik most Mirella, aki a VMSZ képviselőjelölti lista 47. helyén szerepel. „Az anyaországban vannak lehetőségeink, tehát ott tudnának továbbtanulni, ha az adott szakma nincs jelen Szerbiában. Ösztöndíjaztatni tudnánk azokat a szakmákat, amikből itt hiány van, és ezáltal a munkanélküliséget is tudnánk csökkenteni.”

A szórványban különösen fontos az iskola szerepe, többek között Tordán, a másfél ezres bánáti faluban is. A helyi Ady Endre Általános Iskola igazgatója, Kovács Zsuzsanna szerint a magyar intézmények megtartó ereje növekszik, ha összefognak – ezt szeretné ő továbbra is erősíteni. „Egy ilyen kis közösségben nem működhet az iskola egyedül. Szükség van az együttműködére a civil szervezetekkel, a helyi közösséggel, a templommal, és minden alkalommal közösen szerepelünk és közösen lépünk fel.” A VMSZ képviselőjelölti listájának 23. helyén szereplő pedagógus már kilenc éve vezeti a tordai általános iskolát.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt