Ugrás a tartalomra

Önállóan, teljes listával indul a VMSZ a parlamenti választásokon

Önállóan, teljes listával indul a Vajdasági Magyar Szövetség a március 16-i szerbiai parlamenti választásokon. Bombasztikus szavak használata helyett racionális terveket állítanak majd – hangzott el Pásztor István pártelnök mai sajtótájékoztatóján. Alapvető céljuk a jelenlegi parlamenti pozíciójuk megtartása lesz.
A Vajdasági Magyar Szövetség – Pásztor István nevet viseli majd a VMSZ listája a köztársasági parlamenti választásokon. A párt teljes listával indul, azaz 250 jelöltet állít. Jelenleg 5 képviselőjük van a parlamentben. Ezt szeretnék megtartani. Lehetőségeikhez mérten szeretnének a parlamenti többség részeként politizálni. „Csak, ha bent vagyunk a döntéshozatal folyamatában és nem ellenzéki szerepből próbáljuk érvényesíteni az érdekeinket, akkor vannak meg az esélyei annak, hogy az uniós tárgyalások folyamatában, az ország átalakításának folyamatában, a mi prioritásaink, a mi érdekeink ne sérüljenek.”

Az elmúlt két évben megváltozott a szerb politikai paletta megosztottsága – mondta Pásztor István a sajtótájékoztatón. Elmondása szerint ma már nincs olyan párt, akivel a többiek ne működnének együtt, ezért szerinte a magyar párttól sem lenne ésszerű, ha olyan döntést hozna, ami gyengítené az érdekérvényesítő lehetőségét. A VMSZ azonban a választásokon önállóan, a többi magyar párttól függetlenül indul. „Túlnyomó többségük, súlyát tekintve, mozgósítási erejét tekintve, össz vajdasági vonatkozásban egy-egy falusi civil szervezet, művelődési egyesület mozgósítási ereje alatt van. Az, hogy ilyen pillanatokban megnyilatkoznak, és megpróbálnak nyomást gyakorolni, hogy jöjjön létre az összefogás, egyébként meg folyamatosan minden ellen mennek, azt gondolom, hogy ez kizárja az együttműködés lehetőségét.”

Ahhoz, hogy egy párt listát állíthasson, 10 ezer aláírást kell összegyűjtenie. A VMSZ a tervek szerint kedden kezdi meg az aláírások gyűjtését. Dinamikus kampányt terveznek, szeretnének minél több embert megszólítani. Programjuk várhatóan február 10-e és 15-e között jelenik meg.

A VMSZ a gazdasági és a szociális témákra koncentrál 

A Vajdasági Magyar Szövetség önállóan indul a parlamenti választásokon, de a belgrádi helyhatósági választásokon is – nyilatkozott Pásztor Bálint, a VMSZ országgyűlési képviselője a Danas című belgrádi napilapnak pénteken.

Kiemelte: amennyiben pártja ismét bekerül a parlamentbe, a jelentős reformok mellett fognak kardoskodni. „Tudatában kell lennünk annak, hogy ha a következő kormány az elkövetkező négy évben nem kezdi meg ezeknek a változtatásoknak a végrehajtását, az ország fenntarthatatlan helyzetbe kerül majd. Ez nem azt jelenti, hogy minden áron a kormány tagjai leszünk, de nem zárnám ki ezt sem, attól is függ, hogy mekkora támogatást kapunk a választásokon” – magyarázta.

Arra a kérdésre, hogy mely tárcákat venné át a VMSZ, Pásztor Bálint kitérő választ adott. „Nem ebben gondolkodunk” – hangsúlyozta. „Gazdasági és szociális témákra koncentrálunk majd, és azt fogjuk kérni, hogy legyen kevesebb a demagógia és több a megegyezés” – hangsúlyozta.

A belgrádi helyhatósági választásokkal kapcsolatban azt mondta, hogy a helyi önkormányzati választásokról szóló törvény értelmében nemzeti kisebbségi pártként indulnak a fővárosi voksoláson. „Ahhoz, hogy a városi képviselőtestületbe kerüljünk, legalább 7-8 ezer szavazatra lenne szükségünk” – fejtette ki, hozzátéve, hogy ez nehezen elérhető célnak tűnhet, mégsem akarnak valaki más listájának a „kísérete” lenni. „Szerintünk Belgrád a mi városunk is, és elég nagy mindenki számára” – fűzte hozzá.

Szerző (Forrás)
MTI, Pannon RTV
Többi hír
A következő éveket is a Szerbia és Magyarország közötti kiváló kapcsolatok továbbfejlesztése, fontos projektumok megv
Noha a megalakult szerbiai kormány előtt számos kihívás van, a VMSZ új elképzelések kivitelezésére számít
A minap megalakult Szerbia új kormánya, ennek kapcsán Vicsek Annamáriával beszélgettünk, aki az elmúlt 8 évben az Okt
Annamária nyolc évig töltötte be az Oktatási Minisztérium államtitkári posztját