Ugrás a tartalomra

Obeleženo 45 godina od osnivanja Radio Subotice

Povodom 45 godina od osnivanja Radio Subotice, u Gradskoj vjećnici u Subotici danas je održana svečana i otvorena sednica na temu "Radio Subotica–45 godina rada–izazovi, perspektive, razvoj".

Učešće u izlaganju imali su predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za kulturu i javno nformisanje Slaviša Grujić, predsednik Skupštine grada Subotice prof. dr Radmilo Todosijević, gradonačelnik Subotice Jene Maglai, kao i predstavnici institucija hrvatske, nemačke, bunjevačke i mađarske nacionalne manjine.

Pozdravljajući prisutne direktor Radio Subotice Toni Bedalov je naglasio da Radio Subotica posluje kao javno preduzeće, čiji je osnivač Skupština grada Subotice. Emituje se program na srpskom, hrvatskom, mađarskom, nemačkom i bunjevačkom jeziku i ima 47 zaposlenih.

Proces privatizacije ove medijske kuće obustavljen je do daljeg zaključkom Vlade Srbije iz decembra 2007. godine, jer emituje programe na jezicima nacionalnih manjina. Predsednik vojvođanske Skupštine Ištvan Pastor naglasio je da mu je veliko zadovoljstvo,što danas i kao Subotičanin može da priča o jednom delu svog života, na koji je veliki uticaj imala Radio Subotica.

Podsećajući se na te dane detinjstva, predsednik Pastor je istakao da to nije samo njegov pečat iz života, koji je rastao uz ovaj radio, već i svih Subotičana, svi zajedno su imali priliku i šansu da ih ova radio stanica i socijalizuje i nauči na različitosti.

„Te davne 1968.godine delilo nas je nekoliko meseci od studentskih revolucionarnih protesta u Češkoj i u Evropi“ ,rekao je Pastor i dodao da su „potom nekoliko godina kasnije usledile rasprave o ustavnim amandmanima i sam Ustav 1974. godine,vreme industrijalizacije naše cele bivše države, potom dolazi doba stabilizacije i štednje, da bi krajem tih 80-ih i početak 90-ih se desio narod i ratovi, a onda dolazi vreme nadanja tokom 2000. godine, i o svemu tome i više od toga nas je informisala Radio Subotica i na tome joj ja danas zahvaljujem i čestitam“, rekao je predsednik Pastor.

„Danas sticajem raznih okolnosti iznad ovog radija nadvio se Demaklov mač, jer joj je privatizacija bila stopirana odlukom Vlade Srbije, da bi ona opet bila pred njom krajem ove godine“ nastavio je u svom izlaganju Ištvan Pastor i rekao da „politika nema pamćenje,ali Zakoni imaju, jer stoje iznad svega.Sa jedne strane neki tvrde da su pred nama Zakoni koji važe u Evropskoj uniji,ali da li je to primenjivo i na nas ovde, je tema koja nosi odgovornost i zajedničko delovanje.

Koliko sam upoznat kao predsednik skupštine AP Vojvodine, kao predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i kao Subotičanin, više od 28 radio stanica u celoj našoj državi je ukinuto nakon ili u toku privratizacije i samim tim se obara činjenica da su privatizacije elektronskih medija nužne i dobre.

Zato danas moramo jasno izgovoriti i suprotstaviti se tvrdnji da je to što sledi dobro za sve nas, jer sa jedne strane imamo Zakon o lokalnoj samoupravi koji kaže da ona može da osniva medije, a sa druge privatizuje ili zatvara postojeće. Zato pred nama svima i pred Radio Suboticom predstoji jedan težak period borbe za interes i dobrobit svih građana Subotice,koji moramo izneti dostojanstveno“ zaključio je svoje izlaganje predsednik Pastor.

U ime Vlade AP Vojvodine i u ime Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje jubilej je čestitao Slaviša Grujić,koji je ovom prilikom rekao da bi trebalo da se napravi analiza šta i koliko ovaj radio znači lokalnoj samoupravi. U proteklih godinu dana, ovaj radio je tema i primer šta pogrešan pristup može da donese.

Njemu privatizacija neće ništa dobro da donese, jer on iako se bazira na osnovnim principima novinarstva, to radi na pet jezika za pet nacioanlnih zajednica. To je emiter kome slušaoci veruju i sušaju ga svakodnevno, što verovatno neće biti slučaj ako se da u ruke privratniku,koji će na prvom mestu verovatno ukinuti informativni program, čime uskraćuje pravo građana Subotice na informisanost i dešavanja u njihovoj lokalnoj sredini.

Novi Zakon o medijima mora da predvidi specifičnosti Vojvodine i da taj modus u njega unese, jer u suprotnom krši stečena prava nacionalnih zajednica. Tokom svečane sednice pušten je i audio snimak pomoćnika ministra za kulturu i informisanje Saše Mirkovića, koji je čestitao godišnjicu.

Szerző (Forrás)
skupstinavojvodine.gov.rs
Többi hír