Ugrás a tartalomra

Nikolić kod Putina: Odnosi Srbije i Rusije na uzlaznoj putanji

SOČI - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin sastali se danas u Sočiju, odakle su poručili da odnosi dve zemlje idu uzlaznom putanjom i najavili razgovore o važnim zajedničkim projektima dve zemlje.

"Nadam se da ćemo imati priliku da popričamo o bilateralnim odnosima, ali i da razmotrimo međunarodne probleme..

Naši uzajamni kontakti su u porastu, imamo više zanimljivih projekata i nadam se da ćemo o svemu tome da razgovaramo danas", rekao je Putin prilikom dočeka Nikolića u vili "Bočarov Ručej" u Sočiju.

Ušakov: Sve spremno za potpisanje Deklaracije

Za vreme današnjeg susreta predsednika Rusije i Srbije, Vladimira Putina i Tomislava Nikolića, biće potpisana Deklaracija o strateškom partnerstvu, saopštio je danas Putinov pomoćnik Jurij Ušakov.

"Danas će se ruski predsednik Vladimir Putin sastati sa srpskim predsednikom Vladimirom Putinom. Taj susret je veoma važan jer se planira potpisivanje Deklaracije o strateškom partnerstvu između dve države", rekao je Ušakov na brifingu za ruske novinare u Sočiju.

Prema njegovim rečima, taj dokument je pripreman naporno, ali sada je sve spremno za njegovo potpisivanje, prenosi Itar-tass.

Prema mišljenju Ušakova, Deklaracija će obezbediti da se odnosi između dve države podignu na novi nivo.

Ušakov je dodao da će tokom današnjeg susreta biti razmotreni ekonomsko-trgovinski odnosi energetika, posebno izgradnja srpske deonice gasovoda "Južni tok", kao i humanitarna pitanja.

Na dnevnom redu biće i kosovsko pitanje, zaključio je Putinov pomoćnik.

Nikolić je ruskom predsedniku zahvalio na odnosu koji ta zemlja ima prema Srbiji i posebno na principijelnom stavu o Kosovu i Metohiji.

On je Putina pozvao da do kraja godine, u sklopu priprema za otpočinjanje radova na delu Južnog toka kroz Srbiju, poseti Srbiju.

"Kao što i sami ocenjujete naši odnosi su sve bolji i idu uzlaznom linijom. Tome doprinose i naši česti kontakti, ali i veoma česti kontakti naših saradnika. Srbija je izuzetno zadovoljna odnosom Rusije prema njoj.

Uvek može biti bolje, ali Srbija je zahvalna Ruskoj Federeciji zato što je u našem problemu na Kosovu i Metohiji na pravoj strani, na strani međunarodnog prava", kazao je Nikolić.

On je najavio da će na današnjim sastancima biti reči o projektima koji su u toku i koji se očekuju, kao i da će obavestiti ruskog predsednika o toku procesa i trenutnom stanju vezano za KiM.

"Srbija je u velikim pripremama za otpočinjanje radova na delu Južnog toka kroz Srbiju i bili bismo izuzetno srećni ako biste mogli da posetite Srbiju do kraja godine", zaključio je Nikolić.
 

Sastanku dvojice predsednika, trećem po redu otkako je Nikolić izabran za predsednika Srbije, prisustvuju i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić, a sa ruske strane šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i Putinov savetnik Jurij Ušakov.

Po završetku sastanka planiran radni ručak za dve delegacije, a potom će dva predsednika potpisati Deklaraciju o strateškom partnerstvu dve zemlje i obratiti se medijima.
 

U delegaciji koju predvodi Nikolić su i ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog Milan Bačević, ambasador Srbije u Moskvu Slavenko Terzić i savetnik predsednika Marko Đurić.

 

Szerző (Forrás)
RTV, Tanjug
Többi hír