Ugrás a tartalomra

Nikolić i Ader zajedno odaju poštu žrtvama u Čurugu

ČURUG - Predsednici Srbije i Mađarske Tomislav Nikolić i Janoš Ader posetiće danas Čurug, u opštini Žabalj, gde će zajedno položiti vence na spomenik mađarskim žrtvama stradalim u Drugom svetskom ratu, najavila je Pres služba predsednika.

Nikolić i Ader, koji je u poseti Srbiji, tokom posete Čurugu, posetiće muzej "Topalov Magacin", gde će takođe položiti vence, a zatim obići Crkvu Vaznesenja Gospodnjeg.

Dvojica predsednika će se na kraju posete obratiti novinarima.

Predsednici Srbije i Mađarske Tomislav Nikolić i Janoš Ader složili su se da je današnje zajedničko odavanje pošte žrtvama srpske i mađarske nacionalnosti istorijski događaj, uz poruku da istoriju treba ostaviti istoričarima, a budućnost saradnji dva naroda.

Predsednik Srbije juče je, posle razgovora sa mađarskim kolegom u Beogradu, istakao da je zajednički pomen stradalim žrtvama u Raciji 1942. godine, kao i tokom odmazde 1945. godine, čin simboličkog istorijskog pomirenja.

"Time je zatvoreno teško poglavlje odnosa Srbije i Mađarske. Od danas istoriju ostavljamo istoričarima, a budućnost saradnji dva naroda", rekao je Nikolić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Aderom u Palati Srbija.

"Reč je o istorijskom događaju kojim će se zaključiti otvoreno poglavlje u odnosima dve zemlje dugo 70 godina", kazao je Ader.

Ader je ocenio da je Skupština Srbije prošlog petka donela veoma važnu odluku time sto je usvojila Deklaraciju o osudi zločina nad mađarskim stanovništvom u Vojvodini 1944. i 1945. godine.

Prema njegovim rečima, Srbija, koja želi da uđe u EU time je dala dobar primer i zemljama koje su članice Unije.

On je rekao da će danas biti ispunjen dogovor dva predsednika, postignut prilikom Nikolićeve posete Budimpešti i da će se "zajednički pokloniti žrtvama srpske i mađarske nacionalnosti" u Čurugu.

Današnje odavanje pošte žrtvama Drugog svetskog rata u Čurugu, Radio-televizija Vojvodine prenosiće direktno na srpskom i mađarskom jeziku i to na prvom i drugom programu, od 11 časova i 25 minuta.

Szerző (Forrás)
RTV, Tanjug
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm
Zentán elsőként adták át a Vajdasági Magyar Szövetség – Dr.
A VMSZ Zentán is átadta a listát
Valamivel hét óra után a magyarkanizsai városházán, ahol az azt megelőző órákban igencsak nagy volt a forgalom, a Vaj
Magyarkanizsán átadták az aláírásokat