Ugrás a tartalomra

„Nem számít sorsdöntőnek a keddi határidő”

Ivica Dačić: Ennek a kormánynak a földi Szerbia boldogulásáról kell gondoskodnia – Tomislav Nikolić: Brüsszelben nem javaslatot, hanem ultimátumot helyeztek Szerbia elé

Vasárnap – egyeztetések egész sorozata révén – a parlamenti pártok képviselőivel ismertette a Prishtinával folytatott párbeszéd eddigi eredményeit Ivica Dačić kormányfő. Miután a zárt ajtók mögött folyt, több mint öt órán át tartó megbeszéléssorozat befejeződött, a miniszterelnök sajtótájékoztatót tartott, meglehetősen hasznosnak és konstruktívnak nevezte a pártok képviselőivel folytatott egyeztetéseket. Mint mondta, minden politikai pártnak megvan a maga látásmódja a koszovói kérdés rendezésével kapcsolatban, ezúttal ismertették is ezeket. Dačić kiemelte, hogy valamennyi párt képviselője kifejezte elkötelezettségét a probléma közös erővel való rendezése iránt. Nem tegnapi, hanem több évtizedre visszanyúló gondról beszélünk – fogalmazott.

A kormány álláspontjával kapcsolatban Dačić kifejtette: továbbra is a dialógus folytatása mellett szállnak síkra, s a hétfői kormányülésen kialakítanak egy egységes véleményt. Ugyanakkor a megkezdett diplomáciai tevékenységgel sem hagy fel az állam a következő napokban – tette hozzá –, s arra emlékeztetett, hogy a dialógus legutóbbi brüsszeli fordulóját követően Szerbia igen aktív lépéseket tett a diplomácia terén érdekeinek minél jobb érvényesítéséért. Úgy fogalmazott: nem szeretne most a kútba dobni minden elért eredményt csak azért, mert ebben a pillanatban még nincs teljes konszenzus az észak-koszovói rendőrségi és bírósági hatásköröket illetően, s azt sem gondolja, hogy az Európai Unió által támasztott keddi határidőre sorsfordító pillanatként kellene tekintenünk. Hozzátette: Szerbia megkérdőjelezhetetlenül az uniós csatlakozás iránt elkötelezett államnak számít. Dačić szerint a koszovói kérdést rendeznie kell az országnak akkor is, ha kitűzik a csatlakozási tárgyalások dátumát, és akkor is, ha nem.

– Most nem az lenne a megfelelő üzenet, hogy még ötszáz évig kelljen karóba húzva várnunk, hogy kitisztuljon a Szerbia feletti borús égbolt. Ez alatt az idő alatt ugyanis a népnek valamiből meg is kell élnie. Ennek a kormánynak a földi Szerbiáról kell gondoskodnia – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Az államvezetés vasárnap kora este a boszniai Szerb Köztársaság Milorad Dodik elnök vezette delegációjával is tárgyalt az elnöki palotában. Ezen a találkozón is a koszovói kérdés szerepelt napirenden. Tomislav Nikolić államelnök a megbeszélést követően azt nyilatkozta, hogy a vezetőség ma meg fogja hozni döntését Koszovóval kapcsolatban, emögé felsorakozik az államvezetés és a parlamenti pártok többsége is. Az alkotmánytól Szerbia nem tekinthet el, nem cselekedhetünk egyszerre az alkotmány értelmében is s az albánok koszovói törvényei szerint is – fogalmazott az államfő. Közölte, hogy Szerbia elé Brüsszelben valójában nem javaslatot, hanem ultimátumot helyeztek, s a párbeszéd ilyen formája a továbbiakban elfogadhatatlan lesz a szerb fél számára. Hozzátette: azt akarták, hogy az ország Koszovó függetlenségéről, ne a koszovói szerbek helyzetéről tárgyaljon. Szerbia számára a koszovói szerbek nem „párhuzamos nép” – hangsúlyozta Nikolić.

A pártok képviselői közül Veroljub Arsić, a Szerb Haladó Párt frakcióvezetője közölte, hogy ez a politikai szervezet főbizottságának ma reggeli ülésén foglal majd végleges állást a brüsszeli ajánlatról. A Dačićtyal folytatott megbeszélést követően Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke azt mondta, hogy ez a párt nem változtatott álláspontot, s ha választani kell, akkor mindenképp az európai út mellett dönt. Vojislav Koštunica, a Szerbiai Demokrata Párt elnöke a javaslat elvetésére szólította fel az államvezetést, s véleménye szerint egy – az ENSZ Biztonsági Tanácsa által vezetett – dialógust kellene Szerbiának sürgősen kezdeményeznie. Čedomir Jovanović, a Liberális Demokrata Párt elnöke a Prishtinával való mielőbbi megegyezés mellett szállt síkra, s azt üzente az országot vezető SZHP-nak, hogy ne a párton belüli rendre, hanem az államon belüli rendre összpontosítson döntése meghozásakor. A Demokrata Párt közleményben bírálta a dialógus vezetésének eddigi módszerét, mely nem eredményezett egyetlen olyan dokumentumot sem, amit Szerbia aláírhatna vagy elutasíthatna, csupán alapelveket ajánlanak az országnak, melyekre majd a leendő megegyezés épülhet – áll a pártközleményben.

A dialógushoz közel álló brüsszeli források szerint az EU a párbeszéd folytatása mellett foglal állást, függetlenül attól, hogy Észak-Koszovó tekintetében megegyezésre jutnak-e most a tárgyaló felek. A tárgyalásokat a már elfogadott megállapodások gyakorlati alkalmazása érdekében és a fennmaradó rendezetlen kérdések megoldása végett kell folytatni az unió tisztségviselői szerint. Az EU még nem alakította ki végleges álláspontját az észak-koszovói megoldási javaslatokról, mert arra vár, hogy Belgrád és Prishtina pontosítsa felvázolt elképzeléseit, azok ugyanis túl általánosaknak számítanak némely elemeik tekintetében.

 

Szerző (Forrás)
v.ár, Magyar Szó
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt