Ugrás a tartalomra

„Ne može se Sporazum primeniti preko noći“

Posle odluke Vlade Srbije o planu sprovođenja dogovora iz Brisela

Ketrin Ešton: Lični angažman premijera Dačića i Tačija još neophodan

Brisel, Beograd - Šef srpske diplomatije Ivan Mrkić izjavio je, pred polazak u dvodnevnu posetu Briselu, gde je sinoć trebalo da učestvuje na zajedničkoj radnoj večeri ministara spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije i zemalja kandidata za članstvo, da ne veruje da će visoka predstavnica EU Ketrin Ešton tražiti hitnu primenu briselskog sporazuma.

„Ne očekujem da će Eštonova zatražiti hitnu primenu Sporazuma, jer se taj plan ne može preko noći primeniti, jer se ne može dekretom izmeniti svest. Bitno je da se iskreno izvršava ono što je dogovoreno, a i da to bude u interesu onih na koje se odnosi. Ne očekujem neku uspaničenost niti užurbanost gospođe Ešton“, izjavio je Mrkić za B92.

Na pitanje šta EU očekuje od Srbije, mesec dana uoči donošenja odluke o datumu početka pregovora o pristupanju, Mrkić je ocenio da je Beograd do sada uradio toliko toga da on apsolutno ne očekuje nikakve nove uslove iz Brisela. Kako je precizirao, ono što je do sada traženo od Srbije u vezi s Kosovom „ne mora se tumačiti kao zahtev, već kao potreba da se region stabilizuje, što je Srbija i činila“.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton pozdravila je odluku Beograda i Prištine da usvoje plan za primenu Sporazuma o normalizaciji odnosa. Ona je pohvalila obe strane i ukazala da će „lično angažovanje“ premijera Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hašima Tačija i ubuduće biti neophodno kako bi se Sporazum primenio.

„Primena plana treba da reši probleme na terenu i obezbedi ubrzani napredak Srbije i Kosova ka EU... To je korak napred u dijalogu Beograda i Prištine, kojim se ne prejudiciraju stavovi dve strane o statusu Kosova“, istakla je Eštonova u pisanoj izjavi za javnost.

Švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt pozdravio je juče na svom Tviter nalogu dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli o planu implementacije sporazuma postignutog 19. aprila u Briselu, pošto su Vlada Srbije i kosovska vlada usvojile proteklog vikenda plan primene briselskog sporazuma. „Toplo pozdravljam to što su Srbija i Kosovo sada usaglasili plan za implementaciju sporazuma koji su postigli 19. aprila“, napisao je Bilt na Tviteru.

Vlada Srbije je na vanrednoj sednici u nedelju uveče usvojila izveštaj tima za izradu plana implementacije briselskog sporazuma, zvanično nazvanog Prvi sporazum o principima koji regulišu normalizaciju odnosa, kao i plan za njegovu primenu. U saopštenju posle sednice Vlade ističe da se da plan primene Sporazuma „ne prejudicira status Kosova i Metohije“. Odmah potom, premijer Dačić je obavestio visoku predstavnicu Ešton o ovoj odluci njegove vlade.

Odluka Vlade Srbije da usvoji plan primene briselskog sporazuma predstavlja „novi korak u razbijanju države Srbije i uništavanju srpskih državnih institucija na Kosovu i Metohiji“, saopšteno je juče iz DSS.

Naprednjak protiv Sporazuma

Poslanik vladajuće SNS u Skupštini Srbije Bojan Jakovljević izjavio je da je plan primene briselskog sporazuma, koji je usvojila Vlada, neprihvatljiv za Srbe sa severa KiM. „Taj plan je za nas neprihvatljiv, kao što je bio neprihvatljiv briselski sporazum. Velika većina Srba sa severa Kosova protivi se tome“, rekao je medijima Jakovljević, koji je iz Leposavića. On je naveo da će Srbi sa severa Kosova nastaviti razgovore sa državnim vrhom u Beogradu. „Oni insistiraju na primeni Sporazuma, ali ne mogu da ga sprovedu bez Srba sa severa KiM, kao što i mi ne možemo bez svoje vlade, i tu moramo da nađemo neki kompromis“, objasnio je Jakovljević.

Szerző (Forrás)
P.D., Danas
Többi hír