Ugrás a tartalomra

Nastavak sednice Skupštine Srbije

BEOGRAD - Sednica republičkog parlamenta, na kojoj će se raspravljati o više sporazuma i konvencija, među kojima je i Konvencija o zaštiti dece i saradnji u oblasti međunarodnog usvojenja biće nastavljena danas.

Pred poslanicima su i predlozi odluka o izboru predsednika više sudova - Vrhovnog kasacionog, Upravnog, Privrednog apelacionog, Višeg prekršajnog, Apelacionog suda u Beogradu, Apelacionog suda u Nišu, Apelacionog suda u Kragujevcu.

Na sednici, koja je počela 1. oktobra i prekidana zbog usvajanja izmena Zakona o javnoj svojini i zbog usvajanja izmena Zakona o visokom obrazovanju, raspravljaće se i o Predlogu odluke o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju.

Poslanici su 10. oktobra završili objedinjenu načelnu debatu o setu zakona, među kojima su i izmene zakona o elektronskoj trgovini i o zaštiti konkurencije.

Poslanici su razmotrili i zakonska rešenja o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti, o izvozu i uvozu robe dvostruke namene, kao i potvrđivanje sporazuma između Srbije i Maroka.

Izmene Zakona o zaštiti konkurencije, koji se usklađuje sa evropskim, predviđaju produženje roka zastarelosti i vođenje postupka pred Komisijom za zaštitu konkurencije sa tri na pet godina.

Oblast posredovanja u prometu i zakupu nepokretnosti do sada nije bila pravno uređena, a ukupna vrednost tržišta nepokretnosti je oko 110 milijardi dinara godišnje, od čega dve trećine otpada na nelegalni promet ili promet koji nije registrovan.

Suština predloga zakona o izvozu i uvozu robe dvostruke namene je harmonizacija sa evropskim standardima, obezbeđivanje čvrste kontrole i eliminisanje neželjenog izvoza i trgovine tim proizvodima.

Kontrolisanom robom dvostruke namene smatra se roba koja, pored civilne, može da ima i vojnu namenu.

Szerző (Forrás)
RTV, Tanjug
Többi hír