Ugrás a tartalomra

Napirenden a tartományi pótköltségvetés

A tervezettnél 3,54 milliárd dinárral lett soványabb az idei tartományi büdzsé

A 2013. évi tartományi költségvetés eredetileg 80,75 milliárd dinárt tett ki, mivel azonban a nyereségi adó és a jövedelmi adó révén befolyó költségvetési összegek is csökkentek – az előbbi 2,6 milliárd dinárral, az utóbbi 600 millióval –, s egyéb más bevételi forrásai is alulteljesítettek a tartománynak, most 3,54 milliárd dinárral, vagyis a tervezett összeg 4,4 százalékával kell csökkenteni a költségvetést.

Vajdaság kénytelen volt csökkenteni a kiadásokat, a büdzsének ezen az oldalán is 3,54 milliárd dináros az eltérés az eredeti tervekhez képest. Közel ötvenmillió dinárral kevesebbet fordítanak a foglalkoztatottak béreire, közel 137 millió dinárt takarítanak meg az idén a szolgáltatásokon és más árucikkeken.

A dotációk, donációk összegét 363 millió dinárral csökkentették, a szubvenciókra szánt keretet azonban 813 millió dinárral növelni tudták – 14,6 százalékos változásról van szó. A tartományi költségvetés egyensúlyát a bevételek csökkenése ellenére is sikerülni fog fenntartani az előző évekből áthozott költségvetési többletnek köszönhetően.

A pótköltségvetés javaslatát tegnap vitatta meg a vajdasági kormány, s közvetlenül a mai parlamenti ülést megelőzően kell azt jóváhagynia a képviselőház költségvetési és pénzügyi bizottságának, megvitatva az időközben arra benyújtott módosítási indítványokat is.

A parlament mai ülésén minden bizonnyal ez a javaslat váltja majd ki a legtöbb vitát. A napirendi pontok között szerepelnek még a tartományi alapítású vállalatok és alapok éves jelentései is. A korábbi tervek szerint a mai lesz a Tartományi Képviselőház nyári szünet előtti utolsó ülése.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, v.ár
Többi hír
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP