Ugrás a tartalomra

Napirenden a minisztériumokról és a kormányról szóló törvény módosítása

A szerb köztársasági parlament első rendes ülésén a kormány megalakításához szükséges törvényeket tárgyalták a képviselők. A Szerb Haladó Párt törvényjavaslatait a hatalmi koalíció pártjai, köztük a Vajdasági Magyar Szövetség is támogatta, míg az ellenzéki tábor bírálta azt.

Délután három órai kezdettel tartotta meg az új összetételű köztársasági parlament első rendes ülését. A napirenden két pont szerepelt. A kormány megalakításához nélkülözhetetlen minisztériumokat érintő törvénytervezetről illetve a kormányról szóló törvény módosításairól tárgyaltak a képviselők. A minisztériumok száma 18-ról 16-ra csökkenne a tervezet értelmében. Veroljub Arsić, a szerb parlament alelnöke: „2012-ig különböző, a kormány és a minisztériumokat érintő törvényeink voltak és ami a legkülönösebb ebben a történetben, mintha ezek a kormányok nem azért lettek volna, hogy Szerbia polgárainak érdekében dolgozzanak, hanem azok a törvények úgy voltak megírva és elfogadva a képviselőházban, hogy egyesek politikai ambíciója vagy óhaja úgy teljesedjen ki, hogy valamilyen kormányban miniszter legyen.”

Arsić szerint ezért fordulhatott elő a múltban, hogy egyes minisztériumok hatáskörei összefolytak és a felelősséget egymásra háríthatták. Véleménye szerint ez oda vezetett, hogy a kormányok nem működhettek teljes kapacitással. A haladók 16 minisztériumot látnak elő az új törvényben. Arsić ezután azokat a problémaköröket és feladatokat ismertette, amelyek a javasolt minisztériumok hatáskörébe tartoznak majd.

Gordana Čomić demokrata párti politikus szerint a törvénymódosítások nem tartalmazzák a strukturális változásokhoz szükséges elemeket, így véleménye szerint nem egyértelmű kinek is a hatáskörébe tartoznak majd bizonyos döntések. „Ebben a törvényjavaslatban, amely a minisztériumokra és a kormányra vonatkozik és most előttünk van semmiféle strukturális reform sincs. Nem szép a törvényről beszélni és olyan strukturális reformokról, amelyek nem léteznek. Hadd mutassam be, hogy igazam van. Amennyiben a törvényjavaslatban valójában strukturális reformok lennének, akkor egyértelműen definiálva lenne, ki fog a kormányban és milyen módon foglalkozni a közvállatok átalakításával és megreformálásával.”

Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség politikusa szerint a törvénymódosítás feltétele a kormány hatékony munkájának. Felszólalásában külön hangsúlyt helyezett azokra a minisztériumokra, amelyek munkája kihat a vajdasági magyar közösség életére. „Csökkent a munkaköre az államigazgatási és helyi önkormányzati minisztériumnak, amely hatáskörébe tartoznak a nemzeti tanácsok, elmondtam mennyire fontos, hogy minél előbb elfogadjuk a nemzeti tanácsokról szóló törvény módosításait, hogy lehetővé váljon a megválasztásuk, mert hamarosan lejár a mandátumuk, illetve, hogy egy másik törvénytervezetet is javasolnia kell ennek a minisztériumnak, hogy összhangba hozzuk a nemzeti tanácsokról szóló törvényt az Alkotmánybíróság döntésével.”

A módosító indítványok megtárgyalás és az azokra vonatkozó szavazás után fognak a képviselők szavazni a törvényekről, legkorábban szombaton.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt