Ugrás a tartalomra

Nagykoalíció alakulhat Szabadkán

Az SZHP szabadkai szervezete több mint 500 taggal bővül az SZDP tagjainak átigazolásával – A demokraták nem zárkóznak el a haladókkal való együttműködéstől

Miután a Szerbiai Demokrata Párt szabadkai szervezetének tagjai átigazoltak a Szerb Haladó Pártba, rendkívüli helyzet alakult ki, egy hatalmon lévő politikai erő tagjai léptek be ugyanis egy ellenzéki pártba. Ezzel pedig azonnal megkezdődtek a találgatások, hogyan alakul a szabadkai politikai helyzet.

Többen egy nagykoalíció lehetőségét fontolgatják, amely során gyakorlatilag ellenzék nélkül vezethetnék a pártok a várost, mások szerint ez előrehozott választások kiírását jelzi, amire szerintük még ebben az évben sor kerülhet.

Bogdan Laban, aki a Szerbiai Demokrata Párt szabadkai szervezetének elnöke volt, illetve a választások során a párt listavezetője, a kedden megtartott sajtótájékoztatón kiemelte, az utóbbi időben nem értett egyet az SZDP kirekesztő politikájával, ezért ment át a Szerb Haladó Pártba

Ilija Maravić, az SZHP szabadkai szervezetének eddigi elnöke rámutatva a párton belül zajló történésekre elmondta, hogy az SZHP elnöke, Aleksandar Vučić oszlatta fel a szabadkai szervezet elnökségét, és megbízott vezetőket nevezett ki: Gojko Radićot, Bogdan Labant és őt, Ilija Maravićot.

– A Szerb Haladó Párt szabadkai szervezete az öt legjobb városi szervezet egyike országos szinten. A feloszlatás egyedüli oka az volt, hogy könnyebben és gyorsabban beléptethessük új tagjainkat, mielőtt az új választásokra sor kerülne, hiszen az év végéig előrehozott választások várhatók minden szinten – mutatott rá Ilija Maravić.

Elmondta, hogy az SZDP szabadkai szervezetének, vagyis Bogdan Labannak, a városi képviselőiknek, valamint a városvezetésben részt vevő tagjaiknak az átigazolásával az SZHP 510 taggal új bővült.

– A városvezetés összetételének alakulását illetően ebben a pillanatban nem tudok semmit mondani, de egy biztos, azzal, hogy az SZDP képviselői is áttagosodtak, a képviselő-testületben is a mi képviselői csoportunkhoz csatlakoznak.

De hogy ez által a Szerb Haladó Pártnak milyen lesz a státusa, nem szeretnék semmi konkrétumot mondani, hiszen a döntést először párton belül, több szinten kell meghozni. Tárgyalásokat még nem kezdtünk egy párttal sem – emelte ki Maravić. Hozzáfűzte, az elkövetkező időszakban az adatbázisuk bővítésével foglalkoznak, illetve a párton belül kialakult új helyzettel. Mint kiemelte, a párton belül tisztújításra kerül sor a közeljövőben, amelynek során új városi bizottságok és helyi bizottságok alakulnak majd.

Kérdésünkre, miszerint lehetőséget lát-e arra, hogy a városi képviselő-testületben egy nagykoalíció jöjjön létre, Ilija Maravić kiemelte, Szabadka számára csupán előnyt jelentene, ha az SZHP részt venne a városvezetésben.

A kialakult politikai helyzet alakulásáról senki sem tudott kedden még semmilyen konkrétumot mondani. Nenad Ivanišević, a Demokrata Párt szabadkai szervezetének alelnöke kiemelte, a DP ebben az évben 3-4 nagy projektum megvalósításán dolgozik, amelyek a város felélénkítését szolgálják majd, és párttól függetlenül hajlandó együttműködni bárkivel, aki támogatja ezeknek a projektumoknak a megvalósítását.

– Mindenekelőtt a Népszínház felépítésén dolgozunk, és semmiképpen sem fogjuk megengedni, hogy azt másodszor is lebontsák. Az a feladatunk, hogy ezt az épületet felépítsük, és Szabadka végre visszakapja a színházát.

Emellett a vízhálózat bővítése, illetve a polgárok életminőségének javítása is elsődleges célunk – részletezte Nenad Ivanišević, mely projektumok esetében számítanak támogatásra. – Nem lehet elvitatni az állami szinten hatalmon levő párt szerepét városi szinten sem, és megállapodásra van szükségünk a Népszínház kérdésében való fellépést illetően, de más projektumok esetében is, amelyek megvalósításában nélkülözhetetlen az állami szervek támogatása.

Megtudtuk, hogy a DP vezetősége tárgyalást kezdett az SZDP korábbi tagjaival. Ezek a tárgyalások az elkövetkező időszakban várhatóan intenzívebbek lesznek, hiszen fenn áll a kérdés, hogy a városvezetésben eddig részt vállaló személyek továbbra is ezekben a pozíciókban szeretnék-e végezni a munkájukat, és ezt mi módon lehet megvalósítani.

Kérdésünkre, gondolkodnak-e azon, hogy az SZHP is része legyen a koalíciónak, Nenad Ivanišević elmondta:

– A politika elméletben ismeri azt a helyzetet is, amikor nincs ellenzék. Személy szerint üdvözölném, ha mindegyik párt összefogna, és támogatná azoknak a projektumoknak a megvalósítását, amelyeket a Demokrata Párt a legfontosabbaknak tart.

Lapunk a Vajdasági Magyar Szövetség álláspontjára is kíváncsi volt, ám addig nem kívántak nyilatkozni, amíg a párton belül nem születik döntés minden szinten a kialakult politikai helyzettel kapcsolatban.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Miklós Hajnalka
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP