Ugrás a tartalomra

Nagy a túlkínálat

1722 magyar nyolcadikos van Vajdaságban, a középiskolákban pedig 2451 férőhely várja őket

December elején kérték az iskolákat arra, hogy a jövő évi iratkozási tervüket küldjék el a Magyar Nemzeti Tanácshoz véleményezésre. December folyamán az MNT Közoktatási Bizottsága ezeket a terveket át is nézte, és felvették a kapcsolatot az iskolákkal.

– Azt lehet érzékelni, hogy az iskolák a tanári káderek megőrzése okán alapvetően hatalmas túltervezésben vannak a szakok tekintetében. Viszont látni kell, hogy a diákszám meg csökken. Tavaly már több mint 200-zal csökkent a diákok száma az előző évekhez képest, és további csökkenés tapasztalható. Nagy a túlkínálat.

A tartományi adatok szerint 1722 magyar nyolcadikos van, az iskolák által megküldött javaslat szerint pedig 2451 férőhely van a középiskolák első osztályaiban. Tavaly 1681 nyolcadikos iratkozott be középiskolába.

Azért nem lehet ekkora túlkínálat, mert azután nem lehet megnyitni az osztályokat, bizonytalanná válik az iskolákban a szakok jóváhagyása – hallottuk Joó Horti Líviától, a Közoktatási Bizottság elnökétől, akit arról kérdeztünk, hogy a szakok összevonása, azaz egy osztályt nyitni két hasonló szakból, megoldást jelenthet-e.

– Ezt számos iskola tervezi. Egy-egy nagyon népszerű szakot leszámítva szinte kivitelezhetetlen, hogy 30 diák legyen egy osztályban, de célszerű elérni, hogy huszon-egynéhányan legyenek. A minisztérium is sugallta, hogy azoknál a szakoknál, ahol a gyakorlati oktatás tér el kissé, de az oktatás alapja azonos vagy nagyon hasonló, ott tervezzenek két szakból egy osztályként nyitni, 15-15 férőhellyel.

Azt sugalltuk az iskoláknak – és ezt figyelembe is vették –, hogy semmiképp se tervezzenek több tagozatot annál, mint amennyit tavaly sikerült megnyitniuk. Előtérben vannak a négyéves szakok. Természetesen fontos, hogy legyenek hároméves szakok is, de az, aki tovább szeretne tanulni, egyetemben gondolkodik, azt a középiskolát válassza, amely a legjobb esélyt adja az egyetemre iratkozáshoz.

Többéves statisztikánk van arra vonatkozóan, hogy mely iskolákból érkezve teljesítenek legjobban a diákok az egyetemeken, és ez egyértelműen a gimnázium. Nagyon fontos, hogy aki szeretne továbbtanulni, elsősorban gimnáziumokban gondolkodjon, a szakiskolákba pedig azok menjenek, akik egy-egy szakma iránt érdeklődnek, és ebben szeretnék megállni a helyüket.

Persze, ha jól tanulnak, kitartóak, ügyesek, akkor számukra is nyitottak az egyetemek. A gimnáziumok azonban még nem töltötték be azt a szerepet a szülők és diákok szemében, amit – azt gondolom, hogy – fontos lenne betölteniük, mert a szülők sokszor arra gondolnak, hogy legjobb valamilyen négyéves, szakmát is adó képzést választani.

Joó Horti Lívia elmondta, hogy mostanra már beállt egy egyensúly a négyéves és hároméves szakok arányában. Néhány éve már jelentősen több a négyéves szakok száma, de fontos, hogy legyen kínálat a hároméves szakokból is, melyek megfelelő minőségű szakmát adnak a diákoknak, és eleget tesznek a diákok igényeinek, összegezte beszélgetőtársunk.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Tápai Renáta
Többi hír
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP
A Vajdasági Magyar Szövetség Ada községi szervezete hétfő este adta át a községi választási bizottságnak a valamivel
A VMSZ teljes, 29 fős listával indul a választáson Adán