Ugrás a tartalomra

MPSZ: Magyarország támogatja-e a vajdasági magyarok autonómiatörekvéseit?

Magyarország támogatja-e a vajdasági magyarok autonómiatörekvéseit, tette fel a kérdést ma délelőtti zentai sajtótájékoztatóján Rácz Szabó László, a zentai Magyar Polgári Szövetség elnöke, aki emellett beszélt a november 9-én esedékes, az 1944 őszén Zentán elkövetett magyarellenes atrocitások áldozatainak tiszteletére szervezendő megemlékezésről is.

– Nemrég szembesültünk azzal, hogy a magyar parlamentben Orbán Viktor miniszterelnök a Szávay István által feltett kérdésre finoman fogalmazva is igen furcsa választ adott. Szávay István jobbikos képviselő azt kérdezte Orbán Viktortól, hogy a Koszovónak felkínált és felajánlott, a koszovói szerbek számára kiharcolt autonómia lehet-e olyan modell, amelyet Magyarország diplomáciája mintaként tudna elfogadni a vajdasági magyarság számára, a másik kérdése pedig az volt, hogy mennyire van megelégedve a magyar külpolitika munkájával.

A második kérdésre Orbán Viktor azt a választ adta, hogy nagyon jól dolgozik a magyar külpolitika, jó eredményei vannak, mert például el tudta fogadtatni Szerbiával, Horvátországgal és Romániával a kettős magyar állampolgárságot. Igaz, Szlovákiával és Ukrajnával ez nem sikerült. Azt kell mondanom, hogy Orbán Viktor válaszai igen furcsák és furcsán értelmezhetőek, különösképpen azért, mert erkölcsileg nincsenek a helyén és tényszerűen is sok hibát tartalmaznak.

Én azt hiszem, hogy ez azért van, mert rossz tanácsadókkal veszi körül magát. Az egyik rossz tanácsadója pedig, majdnem biztos vagyok benne, hogy nem más, mint a VMSZ, amely innen, tőlünk tanácsokkal és adatokkal látja el a magyar kormányt és a diplomáciát.

A másik, sokkal fontosabb kérdés arról szólt, hogy vajon Magyarország elfogadja-e mintaképpen azt, amit a szerbeknek nyújtanak Koszovóban. Orbán Viktor azt mondta, hogy nem. Nem így, kerek perec, de gyakorlatilag erről volt szó.

Arról kezdett beszélni, hogy ők most nemzetstratégiai célként tűzték ki azt, hogy a nemzeti tanácsot megvédjék, hiszen tudjuk, hogy Szerbiában a nemzeti tanácsokról szóló törvényt megtámadták, és most megpróbálják csökkenteni azt a kevés hatáskörét is, amellyel rendelkezik. Itt szeretném elmondani, hogy a nemzeti tanácsokról szóló törvény nem autonómia. Orbán Viktor ebben is tévedett, hiszen ő azt mondta, hogy ez valamilyen autonómiaforma – magyarázta Rácz Szabó László.

Az MPSZ elnöke a sajtótájékoztatón beszélt a november 9-én esedékes, az 1944 őszén Zentán elkövetett magyarellenes atrocitások áldozatainak tiszteletére szervezendő megemlékezésről is, amelyet véleménye szerint az egyik politikai párt teljesen kisajátított magának.

– A rendezvényt a Vajdasági Magyar Szövetség szervezi. Ilyen rendezvényt, soha semmilyen körülmények között nem szervezett párt, és nem is illik ilyet szerveznie. Ez a város megemlékezése, amely nem egy pártról szól, nem egy emberről szól. Ez mindannyiunk megemlékezése – fogalmazott Rácz Szabó László.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, H. G.
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm
Zentán elsőként adták át a Vajdasági Magyar Szövetség – Dr.
A VMSZ Zentán is átadta a listát