Ugrás a tartalomra

MIROVIĆ: Građani da ponesu lale na miting

Potpredsednik Srpske napredne stranke Igor Mirović izjavio je da će ključni zahtevi na današnjem protestu pred Vladom Vojvodine biti povlačenje deklaracije o ustavnim pravima Vojvodine i ostavka pokrajinskog premijera Bojana Pajtića, koja bi rezultirala prevremenim izborima u Pokrajini.

Mirović je na konferenciji za novinare poručio i da ća ovaj miting biti miran i dostajnstven te pozvao građane Novog Sada da mu se priključe i da ponesu sa sobom lalu ili neki drugi cvet "i tako pokažu da nismo revolucionari već pristojni građani koji se protive opstanku privatne države Vojvodine".

– Nećemo dozvoliti provokacije, niti narušavanje javnog reda i mira, uprkos nekim informacijama o mogućim izrežiranim incidentima od onih koji su produkovali ovu deklaraciju – rekao je on. – Mi želimo da pokažemo da ne želimo revoluciju već da smo civilizovani ljudi i da istorija ne mora nužno da se ponavlja, zato pozivamo građane koji podržavaju ovu incijativu da ponesu cveće na ovaj protest.Mirović je pozdravio apel predsednika pokrajinskog parlamenta Ištvana Pastora da Pokrajinska vlada povuče deklaraciju.

– To je znak da i u nekim strankama koalicije vladajuće u Pokrajini postoji interes za dijalog i kompromis. Zato pozdravljam poruke i iz SVM-a i iz LSV-a. A to je za nas i signal da u vladajućoj koaliciji postoje neslaganja o načinu predstavljanja Deklaracije, ali i o njenom sadržaju – kazao je on.

A komentarišući apel koji je Pastor uputio i učesnicima mitinga, pozivajući ih da probleme rešavaju u institucijama a ne na ulici, Mirović je kazao da će SNS učestvovati u radu svih skupštinskih odbora i da podržava dijalog u institucijama, ali na tragu njihove incijative kojom se osporava legitimitet aktuelne pokrajinske vlasti.– Pastor je u pravu, dijalog mora da se vodi u institucijama – pa mi to i tražimo već devet meseci – ali su se neki, izgleda, toga setili tek sad kad je napravljena šteta s deklaracijom – kazao je on.

Poručio je i da naprednjaci neće odustati od zahteva za ostavkom aktuelnog pokrajinskog premijera, koga je optužio za "uništavanje svih vojvođanskih resursa", među kojima je naveo Razvojnu banku Vojvodine, "Tesla banku" i pokrajinske fondove.– Taj zahtev isticaćemo i na svim narednim sednicama u Skupštine Vojvodine jer smatramo da su prevremeni pokrajinski izbori najsnažniji lek za aktuelno stanje u Vojvodini – rekao je Mirović.

Naveo je i da će uz protestno okupljanje pred Banovinom biti organizovana i protestna šetnja centralnim gradskim ulicama u Novom Sadu, ali nije mogao da potvrdi da li će se mitingu pridružiti i lider SNS-a Aleksandar Vučić. Ustvrdio je, naime, da ta stranka nije organizator protesta već da miting organizuju određene nevladine i studentske organizacije, koje naprednjaci, kao i još neke druge stranke, podržavaju.

– Predsednik Vučić nas je javno podržao i žestoko kritikovao deklaraciju, ali ne znam da li će učestvovati na mitingu. Ovo je, inače, protest nas koji živimo u Vojvodini – naveo je Mirović.        

Szerző (Forrás)
B. D. S., Dnevnik
Többi hír