Ugrás a tartalomra

Mihajlović: Energetska situacija u Srbiji stabilna

BEOGRAD – Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović izjavila je danas da je energetska situacija u Srbiji stabilna.

Mihajlović je, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink, rekla da malo problema ima u Vojvodini, gde struju očekuje 700 domaćinstava, ali da ih je u problemu juče u jednom trenutku bilo 7.000.

Ona je istakla da nekoliko toplana već godinama ima problem kao što su toplane u Smederevu, Zaječaru ili Negotinu, ali da je Republička direkcija za robne rezerve reagovala na zahtev Ministarstva, da da dodatne količine mazuta i da će biti dovoljno svega kako građani ne bi osetili hladnoću.

Ministarka energetike je ocenila da je u Beogradu negde grejanje slabije, a negde bolje i najavila da će danas posetiti „Beogradske elektrane” i razgovarati u dispečerskom centru, jer problem imaju Banovo Brdo i neki delovi Novog Beograda.

Ona je najavila da će od 1. januara 2015. građani praktično moći da greju svoj stan onoliko koliko žele i da će po tom sistemu i plaćati, jer se u situacijama kada duva jak vetar i kada su prozori neizolovani, od cele energije koja uđe u stan gubi 40 odsto zbog niske efikasnosti.

Mihajlović je istakla da je Ministarstvo formiralo komisiju, zbog puno zamerki građana na gas, da je ta komisija nekoliko puta zasedala, da se očekuju dodatne informacije od „Srbijagasa” i dodala da udruženje potrošača mora da meri kvalitet gasa.

Na pitanje o previsokim računima za struju za decembar, Mihajlović je odgovorila da nadležna komisija radi analizu tih računa, da je bilo i povećanja potrošnje, ali i grešaka u očitavanju.

Prema njenim rečima, rok za podnošenje žalbi za te decembarske račune, koji je bio produžen i već je istekao, ali to ne znači da svako danas, sutra ili prekosutra sa svojim računom neće moći da u svojoj distribuciji proveri račun.

Ministarka energetike je dodala da vlada u ostavci radi sasvim normalno, da ne može da imenuje ili da smeni generalne direktore, ali da je važno da direktor EPS-a vlada svojim sistemom i da razgovara sa svojim direktorima zbog obaveza prema potrošačima.

Szerző (Forrás)
Politika, Tanjug
Többi hír
A következő éveket is a Szerbia és Magyarország közötti kiváló kapcsolatok továbbfejlesztése, fontos projektumok megv
Noha a megalakult szerbiai kormány előtt számos kihívás van, a VMSZ új elképzelések kivitelezésére számít
A minap megalakult Szerbia új kormánya, ennek kapcsán Vicsek Annamáriával beszélgettünk, aki az elmúlt 8 évben az Okt
Annamária nyolc évig töltötte be az Oktatási Minisztérium államtitkári posztját