Ugrás a tartalomra

Megjelent a kivitelezők számára a pályázat

Három éven belül kiépülhet a Regionális Hulladéktároló

Szabadka, Topolya, Kishegyes, Csóka, Magyarkanizsa és Zenta mellett Törökkanizsa is csatlakozott a Regionális Hulladéktároló Kft.-hez, ezzel nőtt a hulladékgazdálkodással foglalkozó korlátozott felelősségű társaság alaptőkéje. Erről a megállapodást tegnap írta alá a törökkanizsai önkormányzat képviselője a többi önkormányzat képviselőjével.

– Az önkormányzatok képviselői találkozójának formális oka az, hogy új taggal bővült a Regionális Hulladéktároló Kft., de igazából ennél sokkal jelentősebb, hogy a több évi előkészítő, adminisztrációs munka, hatástanulmány és elaborátumok elkészítése után, végre a kivitelező munkálatokhoz érkeztünk – emelte ki Modest Dulić, Szabadka polgármestere.

Hozzátette, az Európai Unió végre meghirdette a kivitelező megválasztására a tendert, ami október 31-én megjelent az Európai Unió hivatalos lapjában. Ez a versenypályázat február 4-ig él. Miután az Európai Unió szerbiai delegációja megválasztja a kivitelezőt, várhatóan 2016/2017-ben már befejeződhetnek a munkálatok.

Kikity Andrea, a Regionális Hulladéktároló Kft. igazgatónője elmondta, a felügyelőszerv megválasztására a versenypályázat lezárult, így az Európai Unió szerbiai delegációja megválasztotta a hat beérkező pályázó közül azt a vállalatot, amely az építkezés folyamatát követi majd.

– Az IPA alapból 16,8 millió euró áll a rendelkezésünkre, az átrakodó állomások megépítésére, a hulladéklerakó megépítésére, a felügyelőszerv szolgáltatásaira, illetve kiválasztására. Az EU-delegáció már ki is választotta a felügyelőszervet, de egyelőre még nem tették közzé.

Ebből a pénzből vásároljuk majd meg a szükséges gépparkot is. A köztársasági költségvetésből további 3 millió eurót különítettek el, vissza nem térítendő összeg, és a szükséges hulladékbegyűjtő konténerekre és szemeteskocsikra fogjuk majd költeni.

Azoknak az önkormányzatoknak, amelyek tagjai a hulladékgazdálkodási kft.-nek, a tervek szerint további 0,7 millió eurót kell elkülöníteniük, ami a beruházás 3 százaléka csupán. Vagyis a beruházás 97 százalékát vissza nem térítendő összegekből tudjuk kifinanszírozni, azzal, hogy jövőre törekedni fogunk arra is, hogy erre az összegre is találjunk támogatást, tehermentesítve ezzel az önkormányzatok költségvetését – emelte ki Kikity Andrea.

Megtudtuk, a következő év végén várják, hogy az Európai Unió szerbiai delegációja közzé tegye, mely vállalat nyerte meg a kivitelezőknek kiírt pályázatot.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, mh
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt