Ugrás a tartalomra

Második születésnapját ünnepelte a Vajdasági Magyar Szövetség belgrádi helyi szervezete

A párt tagsága két év alatt megháromszorozódott, a nemzetiségi összetétel azonban nem sokban módosult, a tagoknak még mindig több mint 70 százaléka nem magyar nemzetiségű.

Alig fértek be a Vajdasági Magyar Szövetség belgrádi irodájába azok, akik a szerda esti születésnapi bulira érkeztek.

A belgrádi VMSZ megalakulásának második évfordulóját ünnepelte. A helyi elnök, Nebojsa Marjanovic elmondta, hogy a hatvan tag mellett számos támogatójuk és szimpatizánsuk is van a szerb fővárosban.

„Az emberek, akik ide jöttek, könyveket kölcsönöztek tőlünk, hogy megismerkedjenek a magyar kultúrával, illetve a szerb és a magyar kultúra kapcsolatával. Szóval, azt mondhatom, hogy az érdeklődés nagyon nagy.”

A VMSZ-nek több éves szándéka vált valóra 2011 novemberében, amikor megalakult a belgrádi szervezet. Pásztor Bálint, a párt köztársasági frakcióvezetője kiemelte, hogy azért is lehetett jelentős egy ilyen kezdeményezés, mert Belgrádban még mindig több ezer magyar él, és kitapintható érdeklődés van a szerbség körében a magyar kultúra, a magyar zene és a magyar filmművészet iránt.

„Látszik, hogy a VMSZ helyi szervezete nem egy klasszikus politikai szervezet itt Belgrádban, hiszen a lakossági fórumoknak a háromnegyede nem kimondottan politikai jellegű, és azt gondolom, hogy ennek köszönhető az, hogy 20 főről 60 főre duzzadt a tagság is.”

A tagok 70 százaléka nem magyar nemzetiségű, de olyanok is vannak, akik ezzel a tagsággal ápolják magyar őseik emlékét. „Sokáig követtem az itteni eseményeket, és valahogy felismertem ebben magam, úgyhogy – hogyan is fogalmazzak – lehet, hogy a szívem húzott a belgrádi szervezetbe.”

„Azért, mert úgy érzem. A szüleim Magyarkanizsán születtek. A gyerekeim is kiskorukat ott töltötték.” A belgrádi helyi szervezet továbbra is elsősorban a szerb fővárost foglalkoztató kérdésekre összpontosít: az emberek szociális védelmére, az egészségvédelemre és az igazságszolgáltatásra, de a helyi választásokra is készülnek.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír