Ugrás a tartalomra

Május végéig elkészül az Európa Kollégium

Pásztor István, a Vajdasági Képviselőház elnöke, Deli Andor tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár, Kern Imre, a Vajdasági Nagyberuházási Alap igazgatóhelyettese és Várady Tibor megtekintették az építkezési munkálatokat

– Szeptembertől jelentős mértékben felgyorsultak az újvidéki Európa Kollégium kivitelezési munkálatai, így már nagyobb az esélye annak, hogy május végére befejeződik a létesítmény építése, és októbertől több mint 300 magyar egyetemi hallgató elszállásolási lehetősége megoldódik – jelentette ki Pásztor István, a Vajdasági Képviselőház elnöke pénteken Újvidéken, a helyszínre látogatva.

Amint azt Pásztor István kiemelte, igazolódni látszik az az állítás, amely szerint az Európa Kollégium az utóbbi évtizedek egyik legfontosabb beruházása.

– Ez nem csupán egy épület, hanem egy fontos eleme a vajdasági magyar értelmiségi réteg újratermelésének, egy fontos eleme annak az erőfeszítésnek, hogy orvosaink, jogászaink, mérnökeink, technológusaink legyenek, akik elfoglalják a vajdasági társadalomban azt a helyet, ami megilleti őket – mondta Pásztor, és megerősítette, hogy az épület befejezéséhez szükséges pénz olyan prioritási szinten szerepel a 2014-es költségvetésben, hogy nem merülhetnek fel finanszírozási kérdések.

Az egész objektum építését gyakorlatilag a tartomány fedezi, több mint 500 millió dinár áll rendelkezésre az épület teljes befejezéséhez.

– Jelen pillanatban 280 millió dinár van kifizetve a fővállalkozó Alpina Kft.-nek, és remélhetőleg még az idén mintegy 50 millió dinár ki lesz fizetve – mondta Kern Imre, a Vajdasági Nagyberuházási Alap igazgatóhelyettese. Hozzátette: szükséges még egy közbeszerzést lebonyolítani, azokra a munkálatokra, amelyek még nincsenek leszerződve, mint amilyen pl. a lift, a tűzvédelmi rendszer kiépítése és más egyéb munkálatok, remélhetőleg azonban ezek is befejeződnek március elejéig, és semmilyen akadálya nem lesz annak, hogy május 31-ig, amire szerződéses kötelezettséget vállalt a kivitelező, be is lesz fejezve az épület.

A tartományi kormány képviselőin kívül a kollégium építkezési munkálatait megtekintette dr. Várady Tibor is.

– Én egy nagyon fontos szerepet látok ebben az épületben, egy közösségalakító és közösségformáló szerepet. Minden azt mutatja, hogy ebben a mi közösségünkben vannak tehetségek, tulajdonképpen ezt szolgálja az ösztöndíj is és még nagyon sok más dolog, hogy ezeknek a tehetségeknek esélyt adjunk. Azt hiszem, hogy ez az otthon is egy része ennek az esélynek – szögezte le Várady.

Szerző (Forrás)
Kabók Mellár Angéla, Magyar Szó
Többi hír