Ugrás a tartalomra

Magyarkanizsa: Pályázat-elszámolási képzés civileknek

Civil szervezetek részére szervezett képzést a magyarkanizsai Tisza Menti Információs Fejlesztési Központ, az ICR. Az egynapos képzést, amelyre különféle tevékenységeket folytató civil szervezetek 27 képviselője jelentkezett a község településeiről, a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény képzőközpontjában tartották.

Az ICR minden évben több hasonló képzést tart a különböző struktúráknak, ennek a mainak azonban az adta az apropóját, hogy az év végének közeledtével közeledik a pályázatok elszámolásának a határideje is, ami a civil szférában nem kis gondot szokott jelenteni, annak ellenére, hogy a civil szervezeteket is évi rendszerességgel bekapcsolják a szakmai edukációkba – hallottuk a képzés megkezdése előtt az ICR igazgatójától, Fejsztámer Róberttól.

- A képzés témakörei is elárulják, hogy ezúttal elsősorban azokat a civil szervezeteket szerettük volna megszólítani, amelyek az idén nyertek valamilyen pályázaton, a pályázatot sikeresen levezették, de még előttük áll a legnehezebb feladat, a precíz és pontos elszámolás.

Tudniuk kell ugyanis, milyen dokumentumokat kell összeállítaniuk, hogyan kell azt megtenniük, hogyan kell megírniuk a szükséges jelentéseket, és milyen módon kell a megfelelő kommunikációt lefolytatniuk a támogatóval, a pályázati eszközök odaítélőjével.

A 27 hallgatóból mindössze 4-5 olyan akad, aki először vesz részt ilyen képzésen, a többiek – mondhatjuk úgy is – visszajárók. Ez mindenképpen pozitívumnak tekinthető, hiszen nagyon is jó az, ha a civil szervezetek pályázatokkal foglalkozó tagjai akár minden évben eljönnek ezekre a képzésekre, mert újat mindig tanulhatnak – nyilatkozta az újságíróknak az igazgató.

Az edukáció résztvevőinek Kaszás Judit közgazdász-adótanácsadó a civil szervezetek működésével és tevékenységével kapcsolatos általános tudnivalókat ismertette, különös tekintettel a donációkra, míg magukról a pályázatokról és a támogatási eszközök elszámolásáról Sóti Gizella, az ICR projekt- és civil szféra- koordinátora beszélt.

Azt, hogy ezekre a képzésekre milyen nagy szükség van, mi sem támasztja alá jobban, mint a hallgatók véleménye, akik szerint az elszámolás mindig gondot okoz számukra, még akkor is, ha már néhányon túl vannak.

- Az Ozoray Árpád Magyar Művelődési Egyesület többféle tevékenységet folytat, s mint ilyennek, egy-egy pályázatot többféle szempontból kell megközelítenie. Ezt már talán meg is tanultuk, de az elszámolás az mindig egyedi.

Régebben ha volt is némi eltérés a kapott illetve elköltött összeg között, pótoltuk valamilyen keretből, nem volt gond. Ma már parára pontos elszámolást várnak el tőlünk, amit nem is olyan egyszerű megcsinálni.

Sokat küszködünk ezzel a problémával, valahogy mindig megpróbáljuk megoldani, de szerintem úgy a jó, ha sikerül szakembert is bekapcsolnunk ebbe a munkába, ezért tartom nagyon fontosnak ezt a mai képzést és a hasonló célzatú többi képzést is – nyilatkozta Krályevácski Eszter, a magyarkanizsai egyesület egyik vezetője.

- Mi valójában csak néhány éve foglalkozunk rendszeresen pályázással – mondta Bernáth László, a magyarkanizsai Nektár Méhészegyesület elnöke. - Pályázataink elsősorban a különféle edukációk megszervezését hivatottak biztosítani, mert azt nem várhatjuk el, hogy eminens belgrádi vagy budapesti előadók ingyen jöjjenek el hozzánk szakmai előadásokat tartani, amelyekre viszont tagságunknak nagyon nagy szüksége van.

Az utóbbi időben pályázataink rendre sikeresnek bizonyulnak, a pénzek elszámolásával azonban még nem vagyunk tisztában, annál is inkább, mert egy az, amit kérünk, és más az, amit a végén ki kell fizetnünk, így óhatatlanul is jelentkezhetnek különbségek.

Amennyiben több pénzünk van, a maradékból veszünk valami hasznos dolgot az egyesületnek, de ez már adja is a belebonyolódás lehetőségét, megnehezíti az elszámolást. Ezektől a képzésektől éppen azt várom, hogy az egyesületből legalább ketten-hárman eljussunk arra a szintre, hogy gond nélkül el tudjuk készíteni a kért elszámolást.

Hibázni nem szeretnénk, mert pályáznunk a jövőben is kell, a rossz elszámolás viszont meggátolhat bennünket ebben.

Noha komolyabb változásokat az elszámolások vonalán a pályázat kiírói csak ritkán eszközölnek, mindig van néhány apróság, amiről tudni kell, mert a gyakorlat is azt bizonyítja, hogy ezeknél az elszámolásoknál a jövőre nézve a legkisebb hiba is óriási problémákat tud okozni.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, Bödő Sándor
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm
Zentán elsőként adták át a Vajdasági Magyar Szövetség – Dr.
A VMSZ Zentán is átadta a listát