Ugrás a tartalomra

Magyarkanizsa: Magyarországi és észak-vajdasági üzletemberek találkozója

Harmadízben találkoztak egymással Magyarkanizsán Magyarország és az észak-vajdasági régió üzletemberei, akik elsősorban a mezőgazdaságban, azon belül pedig az élelmiszergyártásban és a feldolgozóiparban tevékenykednek. Ezeknek a találkozóknak rövid távon elsődleges célja az ismerkedés, a kapcsolatteremtés, hosszú távon pedig a közös vállalkozások létrehozása illetve vállalkozások megnyitása a szomszédos országban.

Noha már nem egy kapcsolat létrejött a két ország vállalkozói között, ezeket a találkozókat folytatni kell, hiszen az említett gazdasági területek lehetőségei szinte korlátlanok.

– Az üzletember-találkozók arra is jók, hogy Magyarkanizsa is bemutatkozzon a magyarországi vállalkozóknak, hogy ismertesse velük az itteni befektetési és cégalapítási lehetőségeket, hisz az önkormányzatnak egyik kiemelt célja, hogy a magyarkanizsai község egy vállalkozóbarát, befektetőbarát közösséggé fejlődjön. Ehhez külföldi, esetünkben magyarországi vállalkozókra, befektetőkre is szükség van. Több magyar vállalkozó már ma is konkrét ajánlatokkal érkezett, reméljük talál majd olyan itteni vállalkozót, aki megleli érdekeltségét és szoros üzleti kapcsolatot alakít ki vele – nyilatkozta Huzsvár Ervin, Magyarkanizsa polgármester-helyettese.

A horgosi Danyi József tökmagfeldolgozással foglalkozik. A szárított, pucolt tökmagot, a belőle készült krémeket és olajakat lánya magyarországi cégén keresztül már az Európai Unióban is forgalmazza. Másodszor vesz részt az üzletember találkozón és úgy véli, kiváló alkalom ez a kapcsolatok kiszélesítésére, hiszen az olajos magvak termesztésében is óriási lehetőségek rejlenek. Egyelőre még kevesen foglalkoznak ezzel, az emberek sem annyira ismerik még, pedig a tökmagból készült termékek gyógyító hatása már bizonyított tény. Jó hatással vannak például a prosztatára és a különféle érrendszeri megbetegedésekre is, vagy ahogyan Danyi József fogalmaz: a tökmag a hosszú élet és az egészség titka.

A Pannon Egyetem Burgonyakutatási Központjának a képviselői saját termesztésű burgonyaféléiket is elhozták a bemutatóra Keszthelyről. Forgalmazót illetve termesztőt keresnek vidékünkön, amire jó alkalomnak tűnt az üzletemberi találkozó.

– Olyan vállalkozásokkal szeretnénk felvenni a kapcsolatot, akik vagy tovább forgalmazzák a mi burgonyafajtáinkat vagy termesztenék is azokat, akár vetőgumó céljára, akár étkezési célokra – mondta a Központ igazgatója, Dr. Polgár Zsolt.

– Magyarország és Szerbia kereskedelmi kapcsolatai folyamatosan fejlődnek – hallottuk dr. Pintér Attilától, Magyarország belgrádi nagykövetétől. - Ehhez nagyban hozzájárulnak a két ország közötti, állami szintű együttműködések, amelyek sorából kiemelkedik a Magyar Nemzeti Kereskedőház irodáinak nemrégiben történt megnyitása Szerbiában, de ide sorolható a Hungarikum Központok megnyitása is, nem utolsó sorban pedig a magyarkanizsaihoz hasonló üzletemberi találkozók, amelyek egyre jobb és egyre kézzelfoghatóbb eredményeket hoznak. A tavalyi évben, a mi adataink szerint Szerbia és Magyarország kereskedelmi forgalma meghaladta az 1,7 milliárd eurót, az idei év első nyolc hónapja pedig további 4 százalékos növekedést mutat. Mindezt a magyar export csökkenése és a szerb növekedése mellett sikerült elérnünk, ami nem mennyiségi változásokat takar, hanem a kőolaj világpiaci árának alakulásából fakad. Mindkét ország célja és érdeke, hogy növekedjen a kölcsönös befektetések száma, amire kiváló lehetőségeket nyújtanak az ilyen üzletemberi találkozók is.

A magyarkanizsai üzletember-találkozón a már említettek mellett megjelent dr. Bimbó Mihály, Magyarkanizsa polgármestere, Juhász Attila, a mezőgazdasági és környezetvédelmi minisztérium államtitkára és Török György, a Magyar-Szerb Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke valamint a szabadkai Magyar Főkonzulátus képviselői is.

Szerző (Forrás)
Bödő Sándor, Vajdaság Ma
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP