Ugrás a tartalomra

Mađari nisu za Vojvodinu republiku, već široku autonomiju

Mi ne razmišljamo o Vojvodini kao republici unutar 'Savezne Republike Srbije', već o Vojvodini kao širokoj autonomiji, poručio predsednik SVM

NOVI SAD - Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor izjavio je danas da se njegova stranka ne zalaže za Vojvodinu kao republiku unutar "Savezne Republike Srbije", kao što predlažu neke manje vojvođanske stranke, već za Vojvodinu sa širokim autonomnim ovlašćenjima.
 
"Mi ne razmišljamo o Vojvodini kao republici unutar Savezne Republike Srbije, već o Vojvodini kao širokoj autonomiji sa zakonodavnom, sudskom, izvršnom vlašću i sa sopstvenim prihodima", rekao je Pastor agenciji Beta. Pojedine manje autonomaške stranke i nevladine organizacije danas su ocenile da Vojvodina i Srbija treba da budu ravnopravne republike u sastavu federalne "Savezne Republike Srbije".
 
Oni su najavili da će učesnicima Četvrte vojvođanske konvencije u nedelju, 1. aprila, u Novom Sadu, biti predloženo da usvoje "Deklaraciju o osnovama demokratskog ujedinjenja Vojvodine i Srbije", kojom se predlaže ta federalna formula. Ištvan Pastor je rekao da će predstavnici SVM-a učestvovati na toj konvenciji, kao što su učestvovali i na prethodne dve i ocenio da će se na tom skupu naći "preostali borci za vojvođansku autonomiju".
 
"Bićemo na konvenciji da bismo izneli svoje stavove. Sada se postavlja pitanje da li će priča o Vojvodini preživeti ili će zauvek biti potisnuta", rekao je Pastor. Prema njegovim rečima, mnogi koji su autonomiju Vojvodine isticali kao svoj cilj, u međuvremenu su odustali od toga. On je naveo da je Vojvodina u proteklih pet godina ostala uskraćena za 620 miliona evra i ocenio da takav odnos države prema svojoj pokrajini ne sme da se nastavi. "Vojvodina može da snosi određeni teret solidarnosti, ali ona mora istovremeno i da raspolaže sa onim što je sama stvorila", kazao je Pastor.

Kurir

Többi hír