Ugrás a tartalomra

A kvótareferendumról Bácsfeketehegyen

A VMSZ kedden kezdte meg kampányát az október 2-ra meghirdetett anyaországi kvótareferendum kapcsán. Vajdaság településein, lakossági fórumokon és szakmai előadásokon ismertetik a migránsválság lehetséges következményeit, egyben tájékoztatják a lakosságot a népszavazással kapcsolatos tudnivalókról.

A bácsfeketehegyi kultúrotthonban megtartott lakossági fórumon elsőként Ceglédi Rudolf, a VMSZ alelnöke szólalt fel. Sorsdöntőnek nevezte a népszavazást, hiszen népünk ezzel kimondhatja: nem akarunk migránsokat, és a felelőtlen brüsszeli vezetés figyelmét is erre tudjuk felhívni.

„Egyértelműen bebizonyosodott, hogy a terrorizmus, az erőszakos cselekmények és a migránsáradat összefügg egymással” – mondta Ceglédi, aki szerint a vajdasági magyarságnak nem kell külön elmagyarázni, mit jelentenének az esetleges betelepítések. 

Újhelyi Nándor, a VMSZ intéző bizottságának tagja kiemelte annak fontosságát, hogy a referendumra kapott nyomtatványokat a polgárok pontosan, a honosítási adatokkal megegyezően töltsék ki. Ellenkező esetben érvénytelen lesz a szavazatuk.

A VMSZ aktivistái a terepen segítenek a polgároknak a szavazással kapcsolatos teendőkben.

Szombatig még regisztrálhatnak az anyaországi kvótareferendumon való részvételhez a külhoni magyarok. Az október 2-i népszavazásra csak azoknak kell a névjegyzékbe feliratkozniuk, akik a 2014-es magyar országgyűlési választások előtt, illetve azóta sem regisztráltak.

A rövid határidő miatt a legegyszerűbb a világhálón regisztrálni. A Nemzeti Választási Iroda honlapján lehet ezt megtenni. nvi.hu – ezt a címet kell beírni a böngészőbe.

A főoldalon látható a Határon túli magyarok választási regisztrációja menüpont. Minden egyes kitöltendő mező mellett egyszerű és érthető útmutatást találunk. „Úgy gondolom, üzennünk kell Brüsszelnek, fel kell hívnunk a figyelmét az európai közvéleménynek is, hogy az a politika, amit az Európai Unió központjában folytatnak, az egyszerűen nem tudja megállítani ezeket a folyamatokat” – fogalmazott Újhelyi.

Juhász Bálint, a VMSZ elnökségi tagja a lakossági fórumon elmondta, hálátlan téma a migránskérdés, hiszen jobbról-balról támadások érhetik az embert. Egyrészt azzal támadhatják, mert nem tanúsít szolidaritást, másrészt naivitással vádolhatják, hogy nem látja a probléma lényegét.

Ezért kell a témával a realitás talaján foglalkozni. Emlékeztetett rá, hogy a VMSZ parlamenti képviselőjeként Pásztor Bálint elsőként hívta fel a figyelmet a problémákra, például arra, hogy a migránsáradat nyomán Magyarkanizsán szociális katasztrófa volt kialakulóban.

Bimbó Mihály magyarkanizsai polgármestert pedig jogvédők fel is jelentették, pedig ő is csak a problémáról beszélt. Juhász felhívta a figyelmet arra, hogy ma már a szerbiai politikusok is hasonlóan beszélnek többi között arról, hogy az ország déli határait kell megerősíteni. Osztotta Orbán Viktor miniszterelnök azon véleményét, hogy a problémát helyben kell kezelni, az EU külső határait kell megvédeni.

„Szavazzunk nemmel, hiszen egy országra sem szabad rákényszeríteni a kötelező kvótarendszert” – hangzott a lakossági fórumon felszólalók egyöntetű véleménye.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, Tóth Péter
Többi hír
Megválasztották a tartományi képviselőház elnökévé Juhász Bálintot, a Vajdasági Magyar Szövetség Intézőbizottsága eln
Juhász Bálint: Megvolt a szándék a parlament megalakításakor az ellenzékkel való együttműködésre
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks