Ugrás a tartalomra

A köztársasági kormánynál a labda

Túlságosan sok politikai karriert építettek a mitológiák imádatára és a vajdasági szeparatizmustól való félelemre.

A vajdasági parlament elnöke a tartomány finanszírozásáról szóló törvény kidolgozásával megbízott munkacsoport összehívását sürgeti

Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke szerdán elküldte Ivica Dačić miniszterelnöknek a Vajdaság finanszírozásáról szóló törvény kiindulási alapjairól szóló platformot. A vajdasági parlament elmúlt pénteken vitatta meg és fogadta el a dokumentumot, amelyet tárgyalási kiindulópontnak és nem ultimátumnak neveztek.

A platform szövegét kísérő levelében Pásztor arra kéri Dačićot, hogy a köztársasági kormány minél előbb hívja össze a munkacsoportot, amely a Vajdaság Autonóm Tartomány képviselőivel közösen dolgozná ki a tartomány finanszírozásáról szóló törvényt. Pásztor reményét fejezte ki, hogy a felelősség érzésétől vezérelve képesek lesznek közösen dolgozni a Szerb Köztársaság és a Vajdaság Autonóm Tartomány polgárainak az érdekét szolgáló ügyön. A képviselőház elnöke a levél folytatásában emlékeztetett, hogy a Vajdaság finanszírozásáról szóló törvény elfogadása a szerb alkotmányba foglaltakhoz képest immár hatodik éve késik.

– A platform megfogalmazásakor abból indultunk ki, hogy a jogállamiságot az intézmények iránti bizalom erősítésével lehet megszilárdítani. Két halasztás után még a törvény kidolgozásáért felelős munkacsoport sem alakult meg. A platform a politikai és a költségvetési decentralizációra, valamint a szubszidiaritás elvére épül. Őszintén remélem, hogy a Szerb Köztársaság nemcsak tiszteli, hanem következetesen alkalmazni és népszerűsíteni is fogja az Európai Unió értékeit. A Vajdaság finanszírozásáról szóló törvény elfogadásával az alapvető európai mércék tiszteletben tartását bizonyítaná a Szerb Köztársaság. Hiszem, hogy őszinte és politikailag felelősségteljes párbeszéd mentén egy olyan finanszírozási törvény születhet meg, amelyben rendszerbelileg, átfogóan és fenntarthatóan sikerül rendezni a Vajdaság Autonóm Tartomány finanszírozásának a kérdését. A mai politikusok felelőssége hatalmas. Végre pontot kell tenni a hazug politikai dilemmák végére: centralizmus vagy decentralizáció. Valamint meg kell fékezni a nem létező szeparatizmustól való kitalált félelmeket. Azokat a politikusokat pedig, akik a Vajdaság autonómiájáért küzdöttek, csupán a lábjegyzetekben említik. Egyensúlyt kell teremteni a politikai valóság és a valós élet között – olvasható a Pásztor kabinetje által kiadott közleményben.

A Nemzeti Közösségek Tartományi Tanácsa (a tartományi kormány képviselőinek és a vajdasági nemzeti tanácsok elnökeinek közös tanácsa) szerdai ülésén támogatta a szóban forgó platformot.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó
Többi hír