Ugrás a tartalomra

Közös kihívások, közös nyereség

A nyugat-balkáni egységes piac növelné az államok GDP-jét és a polgárok életszínvonalát
Közös kihívások, közös nyereség

A regionális együttműködés fejlesztésének lehetőségeivel foglalkozik az a kétnapos konferencia, melynek első tanácskozását az újvidéki Sheraton szálloda konferenciatermében szervezték meg kedden, majd szerdán a tartományi képviselőház üléstermében folytatnak. Az Egy régió – egy piac elnevezésű rendezvény remélhetőleg egy újabb fejezetnek számít majd a nyugat-balkáni együttműködésben, annak újvidéki megszervezése viszont fontos az október eleji szlovéniai nyugat-balkáni csúcs megtartása előtt, hiszen az itt elhangzott üzenetek kétségkívül eljutnak majd Szlovéniába is, nyilatkozta az ülés előtt Pásztor István, a tartományi parlament elnöke. Társszervezőként a vajdasági Európai Ügyek Alap is közelebb juthat céljainak megvalósításához, melyek az európai integráció gyorsítására, a folyamat gördülékenyebbé tételére vonatkoznak, s ez egyértelmű hasznot jelent, tette hozzá.

Pásztor véleményének adott hangot, hogy a nyugat-balkáni regionális együttműködést egy olyan energiaként kell kezelni, melynek segítségével közösen alakíthatjuk a jövőnket, ezt az energiát pedig azok az emberek jelentik, akik itt élnek és dolgoznak, ők teszik lehetővé, hogy ez a jövőtervezés megtörténjen. Az együttműködésnek az alapját is a kölcsönös tiszteletnek és barátságnak, bizalomnak kell alkotnia, értékelte Pásztor. A konferencián a régió fiatal vezetői is részt vesznek, ők azok, akiknek tovább kell majd vinniük a tervezést, lényegében az ő döntésüktől függ a jövőkép, jelentette ki a házelnök, s hozzátette, a közös jövőbe való jelentős beruházásnak számít a kooperáció megteremtése és a fiatal vezetőknek e folyamatba való bevonása.

Norbert Beckmann-Dierkes, a szervező Konrad Adenauer Alapítvány szerbiai és montenegrói vezetője kiemelkedő eredményként kezelte már annak tényét is, hogy a Covid-járvány ideje alatt meg tudták szervezni a szóban forgó nyugat-balkáni értekezletet a fiatal vezetők bevonásával Újvidéken. Külön értéket jelent, hogy egy olyan városban zajlik a rendezvény, amely Európa ifjúsági és kulturális fővárosának is mondhatja magát, jelentette ki.

NEM AZ EU HELYETT VAN...

Újvidék már régóta az egységes régió kialakításának hirdetője, fogalmazott Miloš Vučević, székvárosunk polgármestere, egyértelmű haszonnak számít ugyanis az, ha az államokat egymástól elválasztó tényezőket felszámolják és azok helyett a kooperációra helyezik a hangsúlyt. Mint mondta, nem világos számára, miért nem akar a mini-Schengen kezdeményezéshez csatlakozni Montenegró és Bosznia-Hercegovina, a leggyakoribb érv az előbbi ország esetében az, hogy már közel áll az uniós csatlakozáshoz. A polgármester véleményének adott hangot: a két folyamatot nem kell összekeverni egymással, a nyugat-balkáni regionális együttműködés ugyanis nem az uniós integráció helyett, hanem éppen annak felgyorsítása érdekében jött létre, de mindenekelőtt azért, hogy a régió polgárainak a boldogulását szolgálja. Semmiképp sem mond le az Unióról az, aki a regionális kapcsolatokat választja, húzta alá. Egyetlen alapos érv sem létezik, mely az együttműködés ellen szólna, állapította meg végül Vučević.

MINDEN ORSZÁG HASZNÁRA VÁLNA

Az első számú témája a konferenciának a régió gazdasági és kereskedelmi együttműködésének elmélyítése, ezért a két nap leforgása alatt alaposan elemzik majd a korábban meghatározott cselekvési tervet is, mely az egységes gazdasági tér megteremtését tűzte ki célul, közölte Aleksandar Simurdić, az Európai Ügyek Alapjának igazgatója. Elmondása szerint az elmúlt nyolc évben elvégzett elemzés bizonyította, hogy valamennyi nyugat-balkáni államnak hasonló kihívásokkal kellett szembesülnie, éppen ezért az „egy régió – egy gazdasági övezet" elképzelés számos hasznot hozhat valamennyi partnerországnak. Felhívta a figyelmet annak az elemzésnek az eredményére is, mely szerint, ha létrejönne a gazdasági integráció, a régió országai 1–3 százalékos GDP-növekedést valósíthatnának meg csak magának az együttműködésnek köszönhetően. Ha ez az integráció olyan szoros lenne, mint az EU országai között, a GDP akár tíz százalék feletti értékkel is növekedhetne, mutatott rá Simurdić.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, v-ár
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks