Ugrás a tartalomra

A Kosztolányi Dezső Színház is fellép a 11. Kortárs Drámafesztiválon Budapesten

Az új magyar színházi generáció áll a 11. budapesti Kortárs Drámafesztivál (KDF) fókuszában, amelyet egyévnyi kényszerszünet után most újra megrendeznek november 27. és december 3. között. A fesztiválon részt vesz a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház is Az ember komédiája című darabbal, egyébként pedig a fesztivált követően a társulat a Bárkában előadja a Pass-port trilógiát is.

A nemzetközi színházi fesztivál szervezői szerint kezd beérni a magyar felsőfokú előadó-művészeti képzésben az elmúlt években történt szakirány-bővítések hatása, kibontakozóban van egy új színházi generáció, amely egy egészen újfajta, de jellegzetesen magyar, ugyanakkor európai kontextusban is értelmezhető művészeti alkotásokat hoz létre. Fontosnak tartják, hogy ezeket az előadásokat, amelyek sokfelé és szétszórtan láthatók az országban és a határon túl, a fesztivál keretében koncentráltan bemutassák.

Mint írják, a KDF eddig alapvetően szövegalapú előadásokat mutatott be, idén viszont az új generáció minél teljesebb bemutatásának érdekében bővült a programkínálat, a színházi program pedig két részből áll: a főprogramot a fesztivál válogatói által javasolt színházi előadások alkotják, s ezt egészítették ki a fesztivál szervezői egy ajánlott programmal, amely a fesztivál tematikájába illő és megtekintésre javasolt előadásokat tartalmaz.

Idén is jelentkezik a fesztivál Visitors’ Programme-ja, a fesztivál külföldi vendégei számára szervezett látogatói program, amelynek keretében nemzetközi színházi szakemberek, neves fesztiváligazgatók, színikritikusok érkeznek Budapestre Európából és a tengerentúlról. Számukra a KDF komplex, egész napos szakmai programokat szervez, valamint biztosítja annak lehetőségét, hogy megismerkedjenek a kortárs magyar színház meghatározó alkotóival, legizgalmasabb műhelyeivel, illetve előadásaival, írják a szervezők, s hozzáteszik, a fesztivál a főprogramban szereplő előadásokat nyelvileg is elérhetővé teszi a külföldi közönség számára, hiszen angol nyelvű feliratozást vagy szinkrontolmácsolást biztosít a látogatók számára.

A fesztivál hét napja alatt a főprogramban tíz, az ajánlott programban hat magyar színházi előadás látható. A szervezők közlése szerint a végső lista kialakításakor az esztétikai szempontok mellett nagy súllyal esett latba az előadások korszerű témaválasztása is.

A fesztiválra Magyarország határain túlról érkezik a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Az ember komédiája című előadása, amelyet Sziveri János élete alapján és művei felhasználásával álmodtak színpadra, valamint a Temesvári Csiky Gergely Színház Békeidője – előbbit Táborosi Margaréta, a Színház- és Fimművészeti Egyetem fizikai színházi rendező szakos hallgatója, utóbbit az eddig elsősorban filmrendezőként ismert Hajdu Szabolcs jegyzi.

A 11. Kortárs Drámafesztivál Budapest főprogramjában helyet kapott a Gergye Krisztián Társulatának és az Átrium Film-Színháznak az Opera amorale című darabja, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Békeidő című produkciója, a Budapest Bábszínház Semmi című előadása, a Forte Társulat és Szkéné Színház A nagy füzet című produkciója, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház Tigris és hiéna című darabja, a Pinceszínház Bányavirág című előadása, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Az ember komédiája című produkciója, a Bárka Színház Harmadik hullám című előadása, Pintér Béla és Társulatának Titkaink című darabja, valamint a Szputnyik Hajózási Társaság Modern Színház- és Viselkedéskutató Intézet–Labor Reflex című előadása.

Bővebb információk a www.dramafestival.hu címen találhatók.

Szerző (Forrás)
Vajdaság MA
Többi hír
Műhelymunkát tartott a hétvégén a Nefelejcs kézimunkacsoport, amelyen mintegy kilencvenen vettek részt.
A topolyai Nefelejcs kézimunkacsoport tevékenységéről