Ugrás a tartalomra

A konstruktív munkához nem kell kivételezés

Kern Sólya Mária: Azoknak, akiknek az idegrendszere nem elég erős, nem szabad politikai funkciót vállalniuk

Ha munkáról van szó, akkor azt maximális odaadással és fegyelemmel kell végezni. Ennek megfelelően próbálom a képviselő-testületben is végezni a munkámat – szögezte le beszélgetésünk során Kern Sólya Mária, aki Szabadka történetében az első nő, aki a helyi képviselő-testület élen igyekszik helytállni. Ennek ellenére talán az eddigi legszigorúbb elnöke is ennek az intézménynek, mégis ő az első, aki ellen fizikai megnyilvánulást tanúsított az egyik képviselő, aki a legutóbbi ülésen egy pohár vizet öntött az arcába.

Kern Sólya Mária humorral és hideg fejjel igyekezett az adott helyzetben reagálni.

– Amikor kineveztek a képviselő-testület elnöki pozíciójára, elhatároztam magamban, hogy ha már van egy ügyrendi szabályzatunk, akkor azt megpróbálom betartatni. Már több éve vagyok képviselő, és azt kell mondanom, képviselőnek lenni sokkal könnyebb, mert ott az ember egy csapat tagja, az elnöki székben pedig sok esetben egyedül kell meghozni a döntéseket. Képviselőként láttam, hogy az ügyrendi szabályzatot mindenki megkerüli. Nem tartják be a képviselők azt, és ezért hosszadalmasra, egész naposra nyúltak az üléseinek, amelyek során nagyon sokféle téma felmerült, amelyeknek semmi közük nem volt a napirendi pontokhoz. Éppen ezért, az első feladatom az volt, hogy részletesen áttanulmányozzam az ügyrendi szabályzatot, és annak betartatásával rendet teremtsek a képviselő-testületi ülésen. Azt gondolom, hogy ha a képviselők közül valakinek mondanivalója van, amit közölni szeretne a választóival, megteheti azt más fórumokon, és nem a képviselő-testületi szószéket kell erre használnia. Hiszen a képviselő-testületnek előre meghatározott munkamenet szerint kell végeznie a munkáját.

Kinevezése után milyen nehézségekkel kellett szembesülnie?

– A képviselő, miután az ülés előtt öt nappal megkapja a képviselő-testületi anyagot, a maga képesítésének megfelelően vagy érdeklődési köre szerint merül el mélyebben egy-egy napirenden szereplő témában. De a képviselő-testület elnöke ezt nem teheti meg, vagyis mindegyik napirenden szereplő témában jártasnak kell lennie. Hiszen nagyon sokszor a média képviselői azonnali reakciót, nyilatkozatot várnak egy-egy témában. Ugyanakkor nagyon sok protokolláris dologgal találkoztam, amivel korábban nem kellett foglalkoznom. Hiszen szinte naponta magas rangú vendégekkel vagyok kapcsolatban, akikkel kommunikálni kell, és minden találkozónak

Amióta kinevezték az elnöki pozícióra, szigorúbban viszonyul a kollégái iránt, és ez a fellépése megváltoztatta a viszonyát a képviselőkkel?

– Különösebb változást nem tapasztaltam. Gondolom, másként tekintettek rám mint képviselőre, és volt olyan periódus – miután kineveztek – amikor többjükön láttam, hogy úgy gondolták, az én vezetésemmel a képviselő-testület nem is fog jól működni. Azóta viszont elmúlt egy kis idő, mintegy öt hónapja már, hogy a képviselő-testület elnöki pozícióján vagyok, és egyre több képviselő jött oda hozzám, s elmondták, támogatnak abban, ahogyan vezetem az üléseket. Nem az a célom, hogy agresszív legyek, vagy igazságtalan, vagy hogy a képviselőkbe belefojtsam a mondanivalójukat. De amennyiben nem odavaló felszólalásról vagy sértegetésről van szó, megpróbálom elejét venni a felszólalásnak, hogy azok ne fajuljanak el. Nem azt akarom mondani, hogy a férfi képviselőtársaim egyenrangúan kezelnének, de látom rajtuk, és ők maguk is mondják, elismerik, hogy bizonyos helyzeteket jól oldottam meg.

Az ülések során többször azzal a kritikával illették, hogy egyes képviselőkkel kivételez.

– Szubjektív megítélések ezek. Természetesen azok, akiknek megszakítom a felszólalását, úgy érzik, hogy negatív kivételezésben részesülnek. Általában az ellenzék érzi így. De sokszor az ellenzékből is érkeznek olyan felszólalások, amelyek meggondolandók. Van olyan képviselő, aki építő jelleggel, de bírálóan szólal fel, minden esetben a témával kapcsolatban, és mégsem szakítottam félbe a felszólalást. Általában azok érzik úgy, hogy kivételezek velük, akik a felszólalásuk első mondatában személyeskednek. Ilyenkor figyelmeztetéseim nem a személyek vagy az általuk képviselt párt felé irányulnak, hanem az adott esetben a viselkedés ellen. Vagyis az elhangzottak alapján hozok meg bizonyos döntéseket, például megvonom a szót a képviselőtől. Azokat a kollégákat, akikkel lehet konstruktívan dolgozni, nem kell pozitív vagy negatív elbírálásban részesíteni.

A kivételezésre hivatkozva történt meg a legutóbbi ülésen a „locsolkodás” is. Hogyan lehet ezeket a helyzeteket kezelni?

– Az ügyrendi szabályzat 103-as és 106-os szakasza foglalkozik ezekkel a helyzetekkel. Csak az adott ülésen, vagyis akkor, amikor megtörtént az eset, csak akkor lehet a viselkedést szankcionálni. Legutóbb egyik képviselőtársunk kimerítette az ebben a két szakaszban foglaltakat, és az akkor megtörtént fizikai „leszámolás” után eltávolították a képviselőt az ülésről. Ugyanakkor a szitkozódásokat, amire gyakrabban van példa, nem tudom megakadályozni. Szerencsére ezek a bekiabálások sokszor nem is hallatszódnak. Mégis azt gondolom, hogy a képviselő-testület elnöki pozíciója intézmény, amit – úgy gondolom – nekem meg kell védenem, és amely pozícióban úgy kell viselkednem, ahogy az ehhez a pozícióhoz illik. Tisztelettudónak kell lenni nemcsak a képviselő-testület elnöke iránt, hanem a képviselők felé is. Éppen ezért, úgy gondolom, hogy azoknak, akiknek az idegrendszere nem elég erős, nem szabad politikai funkciót vállalniuk. Hiszen gyakran ütköztetni kell a nézeteket. Ilyenkor nem szabad megsértődni, vagy megengedni magunknak, hogy kihozzanak minket a sodrunkból.

Gondolkodtak azon, hogy szigorúbb lépésekhez folyamodnak a képviselő-testületi ülések során?

– Az ügyrendi szabályzatunk elég szigorú, csak be kell azt tartani. Nagyon remélem, hogy ilyen eset, mint ami a legutóbbi ülésen megtörtént, többé nem fordul elő. Lehet, hogy egy biztonsági embernek a közelben kellene lennie, aki reagálna arra, ha valaki nagyon elragadtatná magát, de azt gondolom, hogy a legutóbbi eset jó okulás volt mindenkinek. Én is át fogom gondolni a viselkedésemet, és ha úgy látom, hogy szigorú vagyok, akkor megpróbálok azon változtatni.

Szerző (Forrás)
Miklós Hajnalka, Magyar Szó
Többi hír