Ugrás a tartalomra

Konferencija u Domu Narodne skupštine

BEOGRAD - Konferencija "Parlamenti u Evropi koja se menja - građani i predstavničke institucije u modernom upravljanju" održaće se 10. i 11. septembra u Domu Narodne skupštine, saopšteno je iz Narodne skupštine.

Ova konferencija organizuje se u okviru Tvining projekta Evropske unije "Jačanje kapaciteta Narodne skupštine Republike Srbije u procesu evropskih integracija".

U skladu sa projektom, koji ima za cilj unapređenje predstavničke, zakonodavne i nadzorne funkcije Narodne skupštine Republike Srbije, glavna svrha konferencije je da utvrdi načine putem kojih parlamentarno predstavljanje može biti unapređeno jačanjem veza sa građanima i kroz povećanje odgovornosti.

Ovo poslednje je od posebne važnosti za jačanje parlamentarizma kao pretpostavke u procesu evropskih integracija i proširenja.

Konferencija daje mogućnost upoznavanja sa aktuelnim parlamentarnim tendencijama, kao i sa Projektom koji je osmišljen da unapredi kapacitete Narodne skupštine, kako bi se planirale i sprovele neophodne reforme tokom procesa evropskih integracija.

Projekat sprovodi Parlament Grčke i Narodna skupština Republike Srbije od januara 2013. do juna 2014. godine.

Za danas su predviđeni otvaranje - Politički okvir Konferencije i uvodna obraćanja potpredsednika Narodne skupštine Konstantina Arsenovića, generalnog sekretara Narodne skupštine Jane Ljubičić i generalnog sekretara Parlamenta Grčke Atanasios Papaioanou.

U okviru druge sesije "Približavanje građana upravljanju" učestvovaće predsedavajuća, predsednica Odbora za evropske integracije Nataša Vučković, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu i pravni savetnik Predsednika Srbije Oliver Antić na temu "Globalna funkcija parlamenta, odnosi između jednodomnog i dvodomnog sistema, sa posebnim fokusom na ulogu Senata i vladavine prava".

Učestvovaće i Sonja Liht iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost na temu "Približavanje građana upravljanju, parlament i modeli modernog građanstva. Parlamenti i institucije civilnog društva, povećanje učešća".

U okviru treće sesije "Parlamenti i civilno društvo - Povećanje učešća" učestvovaće profesor Fakulteta političkih nauka Tanja Miščević na temu "Nacionalni parlament i pridruživanje. Pregovori-iskustva i preporuke".

U okviru Treće sesije govoriće predstavnik Predstavničkog doma Belgije, docent Makedonskog univerziteta iz Grčke i bivši ministar i poslanik iz Austrije.

U okviru četvrte sesije predviđen je okrugli sto "Parlamenti u Evropi koja se menja" i učešće Jane Ljubičić.

Učesnicima Konferencije obratiće se generalni sekretari Senata Francuske, Skupštine Crne Gore, Predstavničkog doma Belgije i Parlamenta Grčke.

Sutra će u maloj Sali, u okviru pete sesije "Koraci evropskih integracija - uloga parlamenata", govoriti Ursula Zore Tavčar iz Parlamenta Slovenije, ekspert iz Hrvatske, Miodrag Popović, savetnik predsednika NSRS i Vasilios Svolopoulos, vođa Tvining projekta. U okviru šeste sesije "Parlamenti i model modernog građanstva"govoriće predstavnici Parlamenta Grčke.

Na kraju dvodnevne Konferencije biće održane dve radionice: "Istraživanje i znanje u oblasti zakonodavstva sa stanovišta transparentnosti, odgovornosti i modernizacije" i "Najbolje prakse Tvining-a", navedeno je u saopštenju.

Szerző (Forrás)
RTV, Tanjug
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks