Ugrás a tartalomra

Komoly kihívások előtt állnak az iskolák és a minisztérium

A kisérettségi eredményeinek eltörlése után az általános iskolai eredményekkel várhatóan sokkal többen jelentkeznek majd egy-egy népszerű szakra, mint ahány férőhely van

– Azzal, hogy a kisérettségi eredményeit eltörölték, és az iskolai átlageredményekkel lehet beiratkozni, olyan helyzet állt elő a középiskolai iratkozásban, ami azt gondolom, megnehezíti az iskolák és a minisztérium helyzetét.

Várhatóan egy-egy népszerű szakra sokkal többen jelentkeznek majd, mint ahány férőhely van, nyilván az is megtörténhet, hogy számos szakra meg nem fognak elegendően jelentkezni, a szakiskolákat ez hátrányosan is érintheti.

Hogy hogyan fogja tudni a minisztérium elintézni, hogy az ugyanolyan pontszámú gyerekek mindegyike az adott szakra férjen be, az nagy kérdés – mondta Joó Horti Lívia, a Magyar Nemzeti Tanács közoktatási bizottságának elnöke, akit a Zentai Gimnáziumban kialakult helyzet kapcsán is kérdeztünk.

Ahogy arról már írtunk, itt két általános szakirányú osztály helyett csupán egy megnyitását irányozták elő magyar nyelven 30 tanuló számára, holott a kívánságlisták kitöltése után kiderült, hogy legalább 50 diák ezen intézmény általános gimnáziumi szakán szeretné folytatni a tanulmányait.

– Mi azon vagyunk, hogy amennyiben a férőhelynél több diák jelentkezne, akkor a minisztérium ezt figyelembe vegye, és lehetőség legyen a két osztály megnyitására. Ha például azonos pontszámokkal jelentkeznek bőven harminc felett, akkor mit fog csinálni a minisztérium?

Vagy hogyan fog működni olyan osztály, ahova mégis bepréselnek 35-36 tanulót? Szóval komoly nehézségeket is lehet prognosztizálni, komoly kihívások állnak az iskolák és a minisztérium előtt is.

Szerbiában több évtizedes probléma, hogy nem objektívak az osztályozások, Szerbiában aránytalanul sok a Vuk-díjas, aránytalanul sok a kitűnő tanuló a valós tudáshoz képest. Tudjuk, hogy melyek a népszerű szakok, ahol túljelentkezés szokott lenni, egy ilyen felborult helyzetben ez még fokozottabb lehet.

Jövő héten, az iratkozás idején derül ki, hogy hol van igény további tagozatok megnyitására, és hol nem teltek be a tagozatok. De azt is hangsúlyozni kell, hogy plusz tagozatok megnyitása attól is függ, hogy erre helyiség, tanárállomány tekintetében van-e mód, hiszen az iskoláknak megvan a maga tanterem- és tanárállománya, túl nagy átszervezésre biztosan nem lehet számítani – hallottuk.

A magyar nyelvű középiskolai szakok vonatkozásában nincsenek lényeges eltérések a minisztériumi tájékoztatóhoz képest, annyi van, hogy a szabadkai Kosztolányi Dezső Gimnázium megkapta a sporttagozat jóváhagyását, Szabadkán így a két gimnáziumban összesen hat magyar osztály várja a tanulókat.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Tápai Renáta
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP