Ugrás a tartalomra

Kicserélték az ajtót és ablakokat, új kutat fúrtak

Ludason megkezdték a művelődési otthon felújítását, a munkálatok első fázisa már a vége felé közeledik

Ludason a helyi közösség épületének felújítását még tavaly, az év végén megkezdték. Kicserélték a nyílászárók többségét, illetve átalakították az orvosi rendelőt, valamint felújították a vizesblokkot is. A munkálatok folytatására az idén kerül sor.

Aladics Tibor, a ludasi helyi közösség közgyűlésének elnöke kiemelte, az épület felújításának szükségessége már több tíz évre tekint vissza, de mindenekelőtt az épület tulajdonjogi viszonyait kellett rendezni, hogy nekiláthassanak a munkálatoknak.

– Szinte már évtizedek óta szerepel a helyi közösség éves tervében a művelődési otthon, a faluház felújítása. Hiszen amellett, hogy a helyi közösség épülete, művelődési ház, ugyanakkor faluház is, a falu apraja-nagyja itt jön össze, hiszen a jelentősebb intézményeink is itt működnek: a posta és az orvosi rendelő – magyarázta Aladics Tibor.

Megtudtuk ugyanakkor, hogy az évek során, az elmúlt 66 évben, ez az épület számos lakót cserélt már, így a helyi közösség a legfontosabb feladatának a tulajdonjogi viszonyok rendezését tartotta, ami több évig is elhúzódott. Végül a bíróság a helyi közösségnek ítélte az épületet, és amióta a város tulajdonát képezi az épület, pályázhattak is a városnál annak felújítására.

– Miután elkészítettük a felújítás tervét, a munkálatok finanszírozása a városi költségvetés részét képezte. A terv körülbelül 20 millió dinárt irányoz elő az épület teljes felújítására. Mivel egy jelentős beruházásról van szó, a falu vezetősége a civil szervezetekkel közösen megtárgyalta, melyek azok a munkálatok, amelyek prioritást élveznek.

Legalább olyan gondot jelent a tető felújítása, mint a belső tér rendezése, de sajnos a nyílászárók már annyira régiek voltak, hogy például beesett a hó az ablakon a nagyteremben. Illetve az orvosi rendelő még mindig kezdetleges körülmények között fogadta a betegeket, valamint csak külső bejárattal lehetett megközelíteni a mosdót. Ezért a belső tér rendezésével kezdtük a felújítást. A munkálatok első fázisára 5 millió dinárt irányoztak elő.

Szerencsére nagyon sok pályázat érkezett a munkálatok elvégzésére és legjobb ajánlat alapján a Javornik vállalatot választotta a Városépítési Igazgatóság közbeszerzési bizottsága a munkálatok kivitelezőjének. Ők 3,6 millió dinárért végezték el a munkálatok első fázisát – tudtuk meg Aladics Tibortól.

Elmondta, ebben a fázisban kialakítottak egy belső vizesblokkot, vagyis most már a nagyteremből is el lehet jutni a mosdóba, felújították az orvosi rendelőt, illetve kicserélték a nyílászárókat, az ablakokat és az ajtókat.

– Fúrtunk egy kutat, ugyanis eddig közös kutunk volt a valamikori mezőgazdasági vállalat új tulajdonosával. És bár jó viszonyt ápolunk ezzel a vállalkozóval, hiszen közös a bejáratunk is, mégis egy saját kút fúrásában is gondolkodnunk kellett – emelte ki Kovács Gábor, a ludasi helyi közösség tanácsának elnöke.

Hozzátette, mivel a városi költségvetésből 5 millió dinárt irányoztak elő a ludasi művelődési otthon felújítására, amiből a munkálatok első fázisára 3,6 millió dinárt költöttek, a fennmaradt megközelítőleg 1,4 millió dinárra is kiírták a közbeszerzési pályázatot.

Erre a legkedvezőbb ajánlatot egy valjevói vállalat adta, ők fogják a munkálatok második fázisát elvégezni, a még hátramaradt nyílászárókat kicserélik, kéményt építenek a központi fűtéshez, egyes helyiségek padlózatának burkolatát cserélik ki, valamint a színpadról ajtót nyitnak a jelenlegi tanácsterem felé, hogy a művelődési egyesület fellépésekor a gyerekek ne az udvarról vonuljanak fel a színpadra. Ezek a munkálatok várhatóan tavasszal kezdődhetnek el.

Bár már ezek a munkálatok is nagyon sokat számítanak a falubelieknek, Aladics Tibor elmondta, nagyon szeretnék, ha a tetőszerkezet javítását is meg tudnák oldani a közeljövőben. Megtudtuk, már megvizsgáltatták a tetőt szakemberekkel, az ő javaslataik alapján végeztek egy kisebb kalkulációt is.

– A régi tetőcserepek megközelítőleg egyharmadát fel tudjuk majd újra használni, a horogfák közül is azt cseréljük ki, ami már elkorhadt, vagyis hozzávetőleg 3,5 millió dinárra lenne szükségünk még a tetőszerkezet felújításához – mutatott rá a közgyűlés elnöke. Hozzáfűzte, amikor lehetőség nyílik rá, akkor el szeretnék végezni az épület teljes hő- és vízszigetelését is.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Miklós Hajnalka
Többi hír
A következő éveket is a Szerbia és Magyarország közötti kiváló kapcsolatok továbbfejlesztése, fontos projektumok megv
Noha a megalakult szerbiai kormány előtt számos kihívás van, a VMSZ új elképzelések kivitelezésére számít
A minap megalakult Szerbia új kormánya, ennek kapcsán Vicsek Annamáriával beszélgettünk, aki az elmúlt 8 évben az Okt
Annamária nyolc évig töltötte be az Oktatási Minisztérium államtitkári posztját