Ugrás a tartalomra

A jövő héten választanak polgármestert

A szabadkai képviselő-testület elnöki posztjára Slavko Paraćot javasolták – A DP még várja a VMSZ válaszát – A VMSZ nem támogatja a javaslatot, Maglai szerint időhúzásról van szó

Annak ellenére, hogy hivatalosan még nem alakult meg a hatalmi többség Szabadkán, ma valószínűleg megválasztják a városi képviselő-testület elnökét és titkárát. Mindkét pozíciót a Demokrata Párt emberei töltik be, állítólag ideiglenesen: addig, amíg nem sikerül megegyezésre jutni a Vajdasági Magyar Szövetséggel, amely a DP után a legtöbb szavazatot szerezte meg a városban.

A polgármestert és a polgármester-helyettest a Demokrata Párt nevezi majd ki, s a megválasztásukra akár már a jövő héten sor kerülhet – nyilatkozta Modest Dulić, a DP szabadkai szervezetének elnöke. Maglai viszont kikötötte, hogy a VMSZ is igényt tart a vkt elnöki és titkári pozíciójára, s a Városi Tanácsban is képviseltetni kívánja magát. A tárgyalások még folynak, s korántsem haladnak olyan jól, mint ahogyan azt a DP állítja, szögezte le Maglai. Az, hogy sikerül-e megegyezniük, továbbra is attól függ, hogy a DP hajlandó-e lemondani a kisebb pártokkal való koalícióra lépéstől, s új embereket javasolni a polgármesteri tisztség betöltésére. Saša Vučinić ugyanis elfogadhatatlan a VMSZ számára.

A városi képviselő-testület ma folytatja alakuló ülését, a képviselők a képviselő-testület elnökét és titkárát választják meg. A Jobb életért koalíció, a Szerbiáért Lista, a Fordulat, a Bácskai Bunyevácok Szövetsége, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga, az SZSZP–SZENYP–ESZ koalíció és a Vajdasági Magyar Demokrata Párt tagjainak támogatásával Slavko Paraćot javasolták a kkt élére.

Arról, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség és a Demokrata Párt között hogy állnak a tárgyalások, Modest Dulićot, a DP szabadkai szervezetének elnökét kérdeztük.

– A Demokrata Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség között már folynak egy ideje a megbeszélések, de arra a javaslatunkra, mely szerint a városvezetésben a DP-n kívül vegyen részt a VMSZ, az LDP, a VSZL és a bunyevác pártok, a VMSZ a mai napig nem adott pozitív választ – emelte ki Modest Dulić, a Demokrata Párt városi szervezetének elnöke.

– Az ülésen rá szeretnénk mutatni, hogy noha a képviselő-testületben többséggel rendelkezünk, továbbra is számítunk a Vajdasági Magyar Szövetségre. Az idő azonban véges, a képviselő-testületi után, a jövő hét végére újabb ülést szeretnénk összehívni, amelyen a polgármester és a városi tanácstagok megválasztására kerülne sor. A VMSZ-nek tehát maradt még egy kis ideje, hogy döntsön a legutóbbi javaslatunkról: választhat, hogy része lesz-e a képviselő-testületi többségnek, vagy ellenzékben marad – mutatott rá Dulić. Kérdésünkre, miszerint a tartományi megállapodás befolyásolta-e a tárgyalásokat a két párt között, azt válaszolta: – Szabad kezet kaptunk arra, hogy helyi szinten a saját belátásunk szerint folytassunk tárgyalásokat, de itt is a tartományi szervezet receptjét szerettük volna felhasználni. A városvezetésben olyan pártokat akarunk magunk mellé, amelyek a programjuk és a politikai ötleteik tekintetében is közel állnak hozzánk. Ezek közé tartozik a VMSZ csakúgy, mint a VSZL, az LDP és a bunyevác közösség pártjai. A VMSZ éppen azt nem tudja elfogadni, hogy rajta és a Szerbiai Szocialista Párton kívül más, hozzánk közel álló pártok is részt vegyenek a városi hatalomban – mondta.

Ugyanerről a témáról Maglai Jenő, a Vajdasági Magyar Szövetség szabadkai szervezetének elnöke is nyilatkozott.

– A tárgyalások messze nem állnak olyan jól, mint ahogyan azt a Demokrata Párt a közvélemény irányába közvetíti. A holnapi javaslatot a VMSZ nem fogja támogatni, mert úgy gondoljuk, hogy az ilyen technikai, ideiglenes megoldásokkal csak az időt húzza a DP. Az lett volna az igazi megoldás, ha komolyan tárgyaltunk volna. A probléma az, hogy a VMSZ továbbra is amellett van, hogy a többség matematikaliag legyen biztosítva, de stabil és erős pártok képezzék, ezek pedig a DP, a VMSZ és az SZSZP. A DP ehhez képest olyan többséget alapítana, amelyben benne lennének a kis pártok is, többek között a Szerb Radikális Párt, a Dveri, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga és a Liberális Demokrata Párt. Ez semmire sem fog hasonlítani, nem lesz átlátható. Másrészt nem vagyunk hajlandóak koalícióra lépni az SZRP-vel, a Dverivel és a Szerbiai Demokrata Párttal. A DP azt szeretné, ha Slavko Paraćot ideiglenesen neveznék ki, s akkor folytatódhatnának a tárgyalások. Szerintem jó lenne, ha meglépnénk ezeket a lépéseket, s polgármestert is választanánk a jövő héten, de ehhez jó lett volna egy hatékony koalíciót megalakítani, nem pedig mindenáron megőrizni a monopolhelyzetet. A tárgyalásokat folytatni fogjuk. A mai egy áthidaló megoldás, ki szeretnék tolni általa a megbeszélések határidejét. Mi a vkt elnöki és titkári pozíciójára tartunk igényt, illetve a Városi Tanácsban egyes tisztségeire. Nem kérünk többet, mint amennyit a polgárok a választási akaratukkal kifejeztek. Ezt azonban nem konkretizálnám, mert még a tárgyalások függvénye, melyek egészen július végéig elhúzódhatnak.

Magyar Szó

Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks