Ugrás a tartalomra

Jó hozam, alacsony ár

Traktor- és kombájnzúgástól hangos a határ, hiszen most van az őszi munkák dandárja. Minden gazda igyekszik az utolsó szemig betakarítani a nagy befektetéssel járó termést. Minden szem aranyat ér, még ha a felvásárlási árak nem is ezt tükrözik.

Jó volna, ha a felvásárlók és a feldolgozóipar megbecsülnék ezt a kincset, mert a jövőben (is) partnerként kellene tekinteniük a földművesekre, akik kizsákmányoltnak érzik magukat, mert a 25 dináros napraforgó- és a 12 dináros kukoricaár nem szavatol jövedelmet számukra, csak a cukorrépa-termelőknek jut haszon — igaz, ez az ágazat is nagyobb beruházást és ráfordítást igényelne.

Jóllehet elfogadható a hozam, a termelők mégis fájó szívvel helyezik a tárolóba a termést, hiszen alacsony a felvásárlási ár. Noha az őszi betakarítás még eltart néhány hétig, már vannak előrejelzések. A Tartományi Mezőgazdasági Titkárságon Mészáros György növénytermesztési osztályvezetővel beszélgettünk a hozamokról és a munka menetéről.

— Jó ütemben halad a kapásnövények termésének betakarítása, remélhetőleg csak néhány napos lesz a késés, mivel az ötvennapos aszályos időszakot most egy hűvösebb, csapadékosabb időjárás váltotta fel, ami meg-megállítja a cséplést, a törést. Vajdaságban 130 ezer hektáron termelnek napraforgót, a cséplése pedig befejező szakaszába érkezett.

Az elsődleges adatok szerint hektáronként 3,3 tonna a hozam, nagyobb a vártnál. Szóját 128 ezer hektáron vetettek gazdáink: eddig a termőterület 65 százalékáról került tárolóba a mag, a hektáronkénti átlaghozam 2,6—2,7 tonna. Cukorrépa mindössze 58 ezer hektáron termett, s 3,8 vagon, azaz 38 tonna a termés. A legfontosabb haszonnövényünkből, kukoricából 560 ezer hektárt vetettek termelőink.

A törés elején tartunk, hektáronként 5,5—5,7 tonna a hozam, ekkorára is számítottunk, a nedvességtartalom viszont aránylag nagy, 16-18 százalékos. Ezt a kukoricát még nem lehet morzsolni, górékban kell tárolni, a szárítása költséges lenne. Véleményem szerint átlagos gazdasági évet zárunk majd, a felvásárlási árak viszont jóval az átlag alatt alakulnak.
Habár a gazdák figyelme most inkább a betakarításra irányul, októberben az őszi kalászosok vetése is időszerű. Fölmerül tehát a kérdés: várható-e a búza vetésterületének növekedése?
— Az új gazdasági év tulajdonképpen az olajrepce vetésével kezdődött meg, ezt a haszonnövényt 8—10 ezer hektáron termesztik gazdáink. Ideális körülmények között került földbe a mag, a talaj előkészítésének és a vetésnek is kedvezett az augusztus végi esőzés. Az őszi búza vetésterületének nagysága pedig megközelíti a tavalyit: várhatóan 300 ezer hektáron kerül földbe a mag.

A földművesek döntéseiben a felvásárlási ár játszik nagy szerepet, de a vetésforgó betartása és a talaj gyommentesen tartása végett is fontos ez a haszonnövény. Az idén kimagasló eredménnyel zárult a búzatermesztés.

Helyes agrotechnikával, tápanyagellátással és növényvédelemmel kell törekedni a jó hozamra, hogy az aránylag alacsony ár is haszonnal járjon — mondta Mészáros György, a Tartományi Mezőgazdasági Titkárság növénytermesztési ágazatvezetője.

Szerző (Forrás)
Hét Nap, JUHÁSZ Andrea
Többi hír