Ugrás a tartalomra

Javni dug na kraju godine 21 milijarda evra

BEOGRAD - Ministar finansija Lazar Krstić izjavio je danas da država ima dva prioritetna zadataka- da obezbedi finansijsku stabilnost zemlje i zdrav rast privrede.

 Krstić je večeras, na zatvaranju dvodnevne Međunarodne konferencije "Kvantni skok", rekao da je javni dug na kraju prošle godine iznosio skoro 19 milijardi evra, a da će na kraju 2013.godine biti 21 milijarda evra.

Krstić je ocenio da je teška situacija u privredi, ali da veruje da stanje može da se popravi.

On je dodao će se ekonomski problemi u Srbiji rešavati sistematično i sistemski, "a ne preko kolena" i da će svi morati da ponesu teret ukoliko žele da najavljene mere daju efekte.

"Za godinu dana moramo da budemo na jednom drugom mestu, za šta imamo mali manevarski prostor. To ćemo pokušati da sprovedemo što je odgovornije moguće, ali ćemo takođe morati da garantujemo da to možemo da ostvarimo", rekao je Krstić za RTS nakon završetka konferencije "Kvantni skok" u Beogradu.

On je dodao da se mora istrajati u tome da se javni sektor učini efikasnijim i da se on uredi na najefikasniji način.

"To nismo radili pre 15, 20 godina kada smo imali prilike, i mi ćemo morati da garantujemo da ćemo ukupnu masu koja opterećuje budžet smanjiti", poručio je Krstić.

On je rekao da svi moraju da "ponesu jednak teret u tome".

"Taj teret može biti dobra i pozitivna stvar i ukoliko sami nosite teret i radite to sa nekim ciljem i uspešno, vi ćete za to dobiti nagradu. Tako i treba da bude, jer ono što je kod nas bio problem je to što se nije znalo ko nosi teret i za koga i to što veoma mali broj ljudi nosi teret čitave države", naveo je Krstić.

Ministar finansija je rekao da se to mora promeniti što pre, ali na jedan odgovoran način jer su kako je kazao "to ozbiljne stvari i ne možemo da lomimo preko kolena, čak i ako to nismo radili 15, 20 godina".

"Pokušavaćemo da ekonomske probleme rešavamo sistematično i sistemski,i a ne preko kolena", rekao je Krstić.

Na pitanje kada se mogu očekivati prvi rezultati Krstić je rekao da će se prvi rezultati za one koji uzmu posao i odgovornost u svoje ruke i ne oslanjaju se na državu misleći da je ona ta koja treba da pomaže, videti odmah.

On je naveo i primer ubiranja poreza, odnosno akciza dodajući da Srbija ne ubira ono što joj po zakonu pripada.

"Moramo da menjamo zakon i da ubiramo više... inače je loše za sve zato što profitiraju oni koji taj zakon ne poštuju", poručio je Krstić.

 

Szerző (Forrás)
Tanjug, RTV
Többi hír