Ugrás a tartalomra

Izborima možemo obezbediti bolji život za Srbe na KiM

BEOGRAD –Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je sinoć da je uveren da posle lokalnih izbora može da se obezbedi bolji život za srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji.

Nikolić je gostujući RTS-u rekao da smo „upali u postojeće prištinsko zakonodavstvo”, navodeći da prema njemu pravo na članove biračkih odbora imaju samo parlamentarne stranke.

„Kako će naša lista imati člana biračkog odbora, ili člana CIK-a, kada nije parlamentarna. Ne može Tači da kaže - neka CIK to reši”, rekao je Nikolić. On je naveo da se ne zna ni katastarska granica severne Kosovske MItrovice i da se postavlja pitanje da li će možda upisati još neka albanska sela, da nema biračkog spiska, da nije bilo dobre kampanje da se Srbi koji žive izvan KiM upišu kao birači.

„Nigde nisam video da se to podigne na nacionalni zadatak pa da vidim toga koji je rođen na KiM a neće da glasa za KiM...prijavilo se 40.000. Kako da ubedim Eštonovu da ima 200.000 - 300.000 interno raseljenih kada se 40.000 prijavilo za najvažnije izbore koji mogu da se održe”, kazao je Nikolić.

Predsednik Srbije je naveo da CIK manipulacijama neće ni taj broj prihvatiti. „Zar da ćutim o tome...ja to ne mogu da ćutim i neću. To dovodi u pitanje moj stav prema izborima”, rekao je NIkolić i dodao da ne može da bude protiv tih izbora ukoliko se ispoštuje pravo svakog, koji to hoće, da glasa.

„Ali ako postoje takve manipulacije u kojima se favorizuje da Srbi ne idu na izbore, u kojima se favorizuje da pobedi stranka koja je odmah spremna na saradnju sa albanskim partijama, pa makar i da Srbi budu protiv toga, onda je teško reći ljudima - idite na izbore da budete ikebana i pravite društvo ovima koji će da pobede i da vode ponovo KiM”, rekao je Nikolić.

Nikolić: Nikad neću biti u sukobu sa Vučićem

BEOGRAD – Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da nije i da nikad neće biti u sukobu sa prvim potpredsednikom Vlade i predsednikom Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandrom Vučićem, kao i da očekuje dalji rast SNS.

„Imam dva biološka sina i jednog političkog sina - Aleksandar Vučić. Nikad, dok sam živ neće biti sukoba, a može uvek da mi kaže sve što misli i ja njemu, takođe”, rekao je Nikolić gostujući sinoć na RTS-u.

Upitan da li ima sukoba u SNS, Nikolić je rekao da se „nešto kuva između drugih stranaka, a da bi opravdanje našli za to ako bi postojao sukob između Vučića i Nikolića”.

Nikolić je rekao da je Vladimir Cvijan uradio nešto što on kao predsednik stranke ne bi dozvolio, a to je da je izneo svoje nezadovoljstvo strankom javno, pre nego što je upoznao SNS sa svojim stavom.

Nikolić je rekao da je njegov stariji sin Radomir, koji je predsednik Izvršnog odbora SNS-a, na pitanje da li u SNS-u ima sukoba između kadrova Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića najbolje odgovorio: 'Dobro je da sam ja tu, Tomislavu Nikoliću sam sin, Aleksandru Vučiću sam predsednik IO”.

Nikolić je rekao da SNS, stranka koju je osnovao i koju je pre 500 dana, kada je zamrzao svoj status nazvao „detetom”, još raste, da još nije dostigla svoj vrh i da je ponosan na stranku „u kojoj mu je srce”.

„Ne činim ništa sa svoje funkcije da stranka bude uspešnija, ali nemojte da ocekujete ni da je sprečavam da ide dalje”, rekao je Nikolić i dodao da je na njegovoj ideji, koju je sproveo u SNS, okupila građane i da tu ideju sad nosi i Vučić.

Predsednik je rekao i da ga ne treba pitati ko mu je bliži, Vučić ili premijer Ivica Dačić, čije pristupe je ocenio kao „dve različite škole”, a da on smatra da narodu treba odgovorno reći kakva je situacija, da ga ne treba ni plašiti ni razaoružati da misli da je sve u redu.

Nikolić: U interesu Srbije da Ustavni sud bude samostalan

BEOGRAD –Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je danas da je u interesu Srbije da Ustavni sud bude samostalna institucija koja štiti zakonitost, ustavnost i prava građana.

„Ako je Narodna Skupština zadužena za donošenje zakona, predstavlja volju i svest naroda, onda je Ustavni sud Srbije zadužen za ustavnost i zakonitost i predstavlja savest naroda koja će nas opomenuti uvek kada zanemarimo ustav”, naglasio je Nikolić u Skupštini Srbije, gde se obeležava 50 godina postojanja Ustavnog suda Srbije.

Predsednik je naglasio da se, kada kada se govori o Ustavnom sudu Srbije, govori o zakonitoisti, stručnosti i pravdi.

Predsednik je poručio da se jasno držao principa podele vlasti i da u tome ostaje dosledan.

„Ustav mora da se poštuje kako bi građani ostvarili svoja prava”, naglasio je predsednik Srbije na otvaranju međunarodne konferencije „Položaj i perspektiva ustavnog sudstva” koja se održava povodom 50 godina od osnivanja Ustavnog suda Srbije.

On je dodao da je zaslugom aktuelne vlasti Ustavni sud Srbije ove godine dobio i svoju zgradu.

Szerző (Forrás)
Politika, Tanjug
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt