Ugrás a tartalomra

Így ünnepelte a forradalom hőseit a vajdasági magyarság

Így ünnepelte a forradalom hőseit a vajdasági magyarság

Az 1848/49-es magyar forradalomra és szabadságharcra emlékezik ma a világ magyarsága. Vajdaságban idén is Szabadkán rendezték meg a központi ünnepséget.

Legyen béke, szabadság és egyetértés! - ezekkel a szavakkal köszöntötte a szabadkai Jadran színpadon megrendezett vajdasági központi rendezvényen a résztvevőket Nobilis Márton Pál, Magyarország Agrárminisztériumának államtitkára. Anno minden magyar családot érintett az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc. Nobilis arról beszélt, hogy ma már nem minden család tud visszaemlékezni erre, emlékeztetni kell magunkat, hogy oly sokan küzdöttek az elnyomás és a zsarnokság ellen elődeink.

„Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hősei nem csak saját szabadságukért harcoltak, hanem azért, hogy az alapvető emberi jogokat, szabadságjogokat mindenki számára biztosítsák. Szerencsések vagyunk, mert ma Magyarország egy szabad ország, szabadon élhetünk, szabadon választhatunk, és szabadon kifejthetjük véleményünket. Ez azonban elődeink áldozatos küzdelme nélkül ma nem lenne így. Ahhoz, hogy ma Magyarország szabad ország legyen, szükség volt mindazokra, akik '48-ban, '56-ban és a rendszerváltáskor bátran felálltak az elnyomás és a zsarnokság ellen. A '48-as forradalom üzenete ma is él, azt tanítja nekünk, hogy soha ne mondjunk le a szabadságunkról és a szuverenitásunkról.”

Magyarország Agrárminisztériumának államtitkára arra is felhívta a figyelmet, hogy idén európai parlamenti választásokat is tartanak, amelyen a kettős állampolgársággal rendelkező vajdasági magyarok is részt vehetnek. Ahogy a jelenlegi mandátumban, az elkövetkezőben is, vajdasági származású képviselő is befutó helyre kerül a Fidesz-KDNP listáján - közölte a politikus.

Ünnepi beszédében dr. Pásztor Bálint Petőfi szavait idézte, miszerint: Haza csak ott van, hol jog is van. Ebben az egy mondatban meghalljuk a haza minden fényes és tragikus eseményét, a nemzet szabadságáért, a nyelvért, a kultúráért vívott minden küzdelmet, az elnyomást, a felkeléseket, a csatákat, a megtorlásokat - folytatta gondolatmenetét a VMSZ elnöke. Látjuk az utat mutatókat, a bölcseket, a bátrakat, az árulókat és az áldozatokat. A haza megteremtéséért és megvédéséért folytatott állandó küzdelmét a magyar nemzetnek - fogalmazott a pártelnök. 1848-ban a forradalmárok mindannyian azt keresték, hogy miben tudnak hozzájárulni az ügy sikeréhez, hogyan tehetnek a nemzet érdekében.

„Nem szobákban ülve vádaskodtak, arról beszéltek, hogy mi nem jó, és hogy soha semmi nem jó, és soha semmi sem lesz jó, mert ők a nemesek vagy a tanultak, ahogy ma mondanánk, az értelmiség, hanem összefogtak és szolgálták a nemzet ügyét. Nem elemeztek és találgattak, nem észt vertek, hanem odaálltak és húzták a nemzet igáját, hogy levethessük a rabigát. Az elmúlt négy és fél hónapban mi is összekapaszkodtunk, összeszorítottuk a fogunkat, ahogy apám mondta volna, mentünk és csináltuk. Köszönöm mindenkinek, hogy ez így volt az elmúlt négy és fél hónapban, köszönöm a Vajdasági Magyar Szövetség minden tagjának, aktivistájának, szimpatizánsának, szavazójának, és köszönöm a vajdasági magyar közösség egészének, hogy az elmúlt négy és fél hónapban meg tudtuk őrizni politikai önállóságunkat és olyan választási eredmény tudtunk elérni, amit elértünk december 17-én, amelynek köszönhetően növelni tudtuk a szavazatszámunkat is és a mandátumszámunkat is azt eredményezve, hogy a vajdasági magyar közösség a szerbiai belpolitikai palettának továbbra is megbecsült része legyen a Vajdasági Magyar Szövetség képében.”

A forradalom tanulsága, hogy a bátorság erőt eredményez - folyatta a VMSZ elnöke. Hozzátette, szövetségesek nélkül célok nem valósíthatóak meg, ezért van a pártnak szüksége erős szövetségesekre Magyarországon és Szerbiában is, a Fidesz-KDNP és a Szerb Haladó Párt színeiben. A szövetségek kötéséhez pedig erő kell - mondta dr. Pásztor Bálint.

A beszédek után a Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület előadásában az Itt az idő! című alkalmi műsort mutatták be.
 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm
Zentán elsőként adták át a Vajdasági Magyar Szövetség – Dr.
A VMSZ Zentán is átadta a listát