Ugrás a tartalomra

A hozzáadott értékteremtésben és az innovatív ágazatokban rejlenek a valódi fejlődési lehetőségek

A hozzáadott értékteremtés fontossága, a korábbiaknál kedvezményesebb kölcsönvonalak és a fiatal termelők előtérbe helyezése – többek között ezekről a témákról esett szó tegnap este a Péterrévén megtartott lakossági fórumon. A mezőgazdasággal kapcsolatos aktualitásokra rengetegen voltak kíváncsiak a Tisza-parti faluban.

A termelők körében nagy az érdeklődés a pályázatok iránt. A gazdálkodók között sok a fiatal. Györe István kapcsolható járművek beszerzésére korábban már sikerrel pályázott.
Ifj. Györe István, Péterréve: „Elsősorban mini tejgyárat vagy valamilyen földolgozó üzemet szeretnénk megvalósítani, aztán meglátjuk, hogy erre van-e keret vagy lehetőség.”

Nagy Imre, a Prosperitati Alapítvány Igazgatóbizottságának elnöke szerint a hozzáadott értékteremtésben és az innovatív ágazatokban rejlenek a valódi fejlődési lehetőségek. Molnár Viktor, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatóhelyettese elmondta, a Tartományi Mezőgazdasági Titkársággal karöltve alacsony kamatlábú pályázatok kiírására törekednek.

Molnár Viktor, igazgatóhelyettes, Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap: „Újabbnál újabb lehetőségek nyílnak, és nem csak 50 százalékos, hanem 60 százalékos költségvisszatérítést is meg lehet valósítani, illetve amennyiben a regisztrált termelő nő vagy 40 évnél fiatalabb, akkor akár 70 százalékos költségvisszatérítést is az adott beruházásból megkaphat.”

Nehezebben juthatnak külföldiek termőföldhöz, a Vajdaság Vizei hatáskörébe került vízlecsapolási illeték mértéke pedig ezentúl várhatóan igazságosabb lesz – Fremond Árpád, a szerbiai parlament Mezőgazdasági Bizottságának alelnöke kiemelte, a változásokhoz a Vajdasági Magyar Szövetség indítványai is hozzájárultak. A Mezőgazdasági Minisztérium politikája más tekintetben is változott.

Fremond Árpád, köztársasági parlamenti képviselő, VMSZ, a szerbiai parlament Mezőgazdasági Bizottságának alelnöke: „Előre kell majd pályázni a termelőknek ebben az évben, és miután sikeresen pályáztak, akkor kaphatják meg az összegeket, tehát nem úgy lesz, mint máskor, hogy előbb be kellett fektetni a pénzt és várták a pénzüket, hanem most előre kell majd, hogy pályázzanak.”

Fremond Árpád jelentős sikerként értékelte azt a kistermelői rendeletet is, amelynek köszönhetően saját gazdaságból minimális ellenőrzés mellett, ipari szabványkövetelmények nélkül értékesíthetnek ezentúl a kistermelők.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm
Zentán elsőként adták át a Vajdasági Magyar Szövetség – Dr.
A VMSZ Zentán is átadta a listát